Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У польському Ряшеві за представництва УжНУ працювала соціолінгвістична комісія Міжнародного комітету славістів

Україну на науковому зібранні репрезентували професорки Галина Шумицька з кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ та Світлана Соколова з Інституту української мови НАН України

0 125
12–14 вересня у польському Ряшеві (Жешуві) працювала VII Міжнародна наукова конференція соціолінгвістичної комісії, афілійованої при Міжнародному комітеті славістів. Соціолінгвісти з Польщі, Словаччини, Хорватії, Чехії, Литви та України виголошували наукові доповіді на актуальні теми й обговорювали плани роботи комісії на найближчі 5 років. Ідеться передусім про XVII Міжнародний з’їзд славістів, який має відбутися в Парижі 2025 р., а також інші наукові форуми.

Україну на науковому зібранні представили члени комісії – професорки Світлана Соколова (Інститут української мови НАН України) та Галина Шумицька (кафедра соціології та соціальної роботи УжНУ). Обидві науковиці вели мову про специфіку дослідження мовної ситуації в Україні в умовах війни. Як зауважила Світлана Соколова, «для нас це не тільки наука, а саме життя». Ужгородська дослідниця була запрошена виступити на пленарному засіданні поважного форуму.

Під час засідання було також обрано почесних членів комісії, серед яких від України аж три мовознавиці  – професорки Інституту української мови НАН України Лариса Масенко, Світлана Соколова та Євгенія Карпіловська.

Упродовж 17 років роботою комісії успішно керувала професорка факультету польських студій Ягеллонського університету Галина Курек. У зв’язку із завершенням праці в університеті науковиця передала свої повноваження Малґожаті Свєнцицькій, професорці факультету лінгвістики Університету ім. Казимира Великого в Бидгощі (Польща), яка обійме цю посаду після затвердження повноважень комісії на наступні 5 років на з’їзді славістів. Її заступником став професор Павол Одалош з факультету гуманітарних наук Університету Матея Бела в Банській Бистриці (Словаччина).

Саме цей навчально-науковий осередок готуватиме й прийматиме наступне наукове засідання соціолінгвістів.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.