Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Нове життя студентських гуртожитків: що змінилося за останні роки

0 471
Оновлений фасад гуртожитку
Оновлений фасад гуртожитку
Гуртожитки університету щороку стають другою домівкою для кількох тисяч студентів. Для багатьох молодих людей вони стають першим досвідом самостійного життя, своєрідним мостом між батьківським домом і дорослим світом.

До складу студмістечка Ужгородського національного університету входить 5 гуртожитків. У чотирьох із них проживають студенти, аспіранти та інтерни, а в гуртожитку №5 — працівники університету та сімейні пари. Загалом будівлі вміщають 2700 людей. Цьогоріч вже встигло заселитися понад 1720 студентів, 546 з яких — першокурсники. Поселення ще триває.

Найстарший гуртожиток (№1) здали в експлуатацію ще в 1958 році, а наймолодший (№5) — 1989-го. Іншим  уже щонайменше понад пів століття. Відтоді проводилися переважно локаційні ремонти, але, як і будь-яка інфраструктура, університетські гуртожитки потребують постійного оновлення.

Василь Кепич
Василь Кепич

Ремонти в будівлях безперервно тривають останні 2,5 роки. Директор студмістечка Василь Кепич розповідає, що більшість оновлень було виконано за кошти благодійних фонтів, серед яких «Карітас», «Доркас», «NEEKA», «МОМ» та ін. Ці фонди опікуються внутрішньо переміщеними особами, яких після початку повномасштабного вторгнення прийняло студмістечко. Проте адміністрація гуртожитків ставила важливу умову – щоб оновленнями могли користуватися й студенти.

Так, за останні роки в гуртожитку №1 додалися три душові кімнати, кімнати для вмивання, санвузли й кухні. У гуртожитку №2 виконали капітальний ремонт у 15-х кімнатах і косметичний ремонт кухонь. У гуртожитку №3 з трьох житлових поверхів кухні вже оновили на двох, на третьому — в процесі. Також у гуртожитках №2 та №3 з’явилися нові осучаснені пральні кімнати.

Особливої уваги в процесі модернізації надали створенню безбар’єрного середовища. Багато оновлень зроблено з урахуванням потреб малорухливих людей та осіб із інвалідністю. До прикладу, в гуртожитках №2 та №3 встановили пандуси, що відповідають нормам держстандарту, обладнали спеціальні душові кімнати та санвузли, а також житлові кімнати — збільшили двірні отвори для колісних крісел.

Найбільших змін зазнав гуртожиток №4, де вже понад 2 роки триває капітальний ремонт «від даху до підвалу», як зазначає Василь Кепич. Виконують його переважно за кредитні кошти Північної екологічної фінансової корпорація (НЕФКО). Університет співфінансує проєкт, сплачуючи ПДВ (30,7 млн грн).

Перша, здалеку помітна зміна — в гуртожитку відремонтували фасад та утеплили будівлю. Серед студентів побутує жарт, що тепер їхня друга домівка схожа на Таймс-сквер. Крім цього, навколо гуртожитку виклали доріжки з бруківки. Щодо вагомих змін – замінили труби опалення й повністю оновили санвузли. Раніше це було найбільшою проблемою, адже старі труби часто протікали, що впливало й на зовнішній вигляд приміщень. Окрім цього, в санвузлах замінили плитку, унітази, душі, умивальники, освітлення і навіть двері. Зі 141-го залишилося зробити ще 31 санвузол. Також оновлюють усі 10 кухонь. 6 із них уже готові, а до кінця вересня дороблять інші 4. Надалі планують косметичний ремонт коридорів.

Василь Кепич зауважує, що студенти завжди можуть звернутися до адміністрації щодо будь-яких питань. Наприклад, якщо виникають побутові проблеми – в гуртожитках є чергові майстри, сантехнік та електрик, які швидко вирішують будь-які несправності. Проте для цього хтось зі студентів має бути вдома. Без господарів до кімнати ніхто зайти не може — з цим тут суворо.

Так само, як і з безпекою студентів. В усіх гуртожитках чергує приватна охорона, яка стежить за порядком. Також кілька років тому на поверхах встановили відеокамери, що також допомагає підтримувати безпеку.

У гуртожитках обладнують не лише житлові приміщення, а й різноманітні студентські простори. Так, у кожній будівлі з’явилися оновлені читальні зали, обладнані проєкторами та безкоштовним Wi-Fi. У гуртожитку №4 цього року відкрився молодіжний простір «YouthHub» і спортивна зала. В інших гуртожитках теж поступово з’являються подібні простори, де проводитимуть різноманітні заходи для студентів.

Ангеліна Ґречин
Ангеліна Ґречин

Четвертокурсниця Ангеліна Ґречин мешкає в гуртожитку вже понад рік, а до цього часто навідувала тут друзів. Дівчина каже, що вагомі зміни стали помітними в останній рік: «Зокрема, це оновлення ванних кімнатах. Все ще тривають ремонти на кухнях, очікуємо коли їх завершать на нашому поверсі. Коридори стали виглядати краще — після заміни труб залатали дірки у стінах. Дуже чекаємо, коли зроблять косметичний ремонт. Звісно, «косметику» в кімнатах студенти роблять самостійно, проте нам уже замінили труби та батареї».

Ніколетта Саєнко
Ніколетта Саєнко

Колишня голова студради гуртожитку №4 Ніколетта Саєнко розповідає, що під час перебування на посаді досить часто доводилося вирішувати побутові проблеми, які турбували студентів. У цьому їй допомагала адміністрація гуртожитку, яка завжди брала до уваги скарги та пропозиції. Дівчина приємно вражена тим, як змінився гуртожиток за останні роки: «Студентів дуже хвилювало, що цей ремонт ніколи не закінчиться. Звісно, це справа не одного місяця, проте вже видно, що роботи будуть доведені до кінця. Адміністрація працює над поліпшенням умов проживання студентів. Пам’ятаю, коли я заселилася, ще на 1-му курсі, гуртожиток був у гіршому стані. Тепер зробили дуже гарний фасад, обладнують подвір’я – стало приємніше заходити в гуртожиток і жити там. За ці роки дуже багато всього змінили. Здається, якщо через 2 роки завітаю сюди— просто його не впізнаю».

Якісні оновлення потребують багато часу, тож ремонтні роботи ще тривають. Адміністрація студмістечка намагається покращувати житлові умови для мешканців гуртожитків, створювати модернізований простір для навчання та дозвілля.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.