Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ виступив у Трнаві співорганізатором міжнародної конференції «Іслам у Європі»

Учасники висловили сподівання на зустріч вже наступного року під час чергового форуму

0 397
УжНУ виступив у Трнаві співорганізатором міжнародної конференції «Іслам у Європі»
УжНУ виступив у Трнаві співорганізатором міжнародної конференції «Іслам у Європі»
22–23 вересня на базі юридичного факультету Трнавського університету (Словаччина) відбулася міжнародна наукова конференція «Іслам у Європі: правовий статус та фінансування ісламських релігійних організацій». Форум учених відбувся в рамках проекту VEGA 1/0254/16 «Фінансування церков та релігійних організацій».

На запрошення директора Інституту правових питань релігійної свободи юридичного факультету Трнавського університету доктора Міхаели Моравчикової співорганізатором міжнародної наукової конференції виступив НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин Ужгородського національного університету, директором якого є доцент Олександр Білаш (архімандрит Євфросин).

УжНУ виступив у Трнаві співорганізатором міжнародної конференції «Іслам у Європі»

Марек Шмід, Андреа Ольшовська, Олександр Білаш

22 вересня конференція розпочалася з вітальних слів ректора Трнавського університету професора Марека Шміда та декана юридичного факультету доцента Андреї Ольшовської.

Також присутніх привітали директори інститутів-організаторів – відомий фахівець у сфері державно-конфесійного права та державно-церковних відносин доктор Міхаела Моравчікова та доцент Олександр Білаш. Директор НДІ державно-конфесійного права та державно-церковних відносин УжНУ, зокрема, відзначив, що міжнародний форум «Іслам у Європі: правовий статус та фінансування ісламських релігійних організацій» є особливою конференцією з високим статусом її учасників, а наукові зібрання в Трнаві вже стали доброю традицією завдяки пані Міхаелі Моравчиковій та керівництву юридичного факультету, особливій увазі до таких заходів ректора Трнавського університету професора Марека Шміда. Олександр Білаш подякував доктору Моравчиковій за запрошення стати співорганізатором конференції та висловив сподівання, що це не останній спільний науковий захід.

На конференцію приїхали відомі науковці зі Словаччини, України, Чехії, Австрії, Бразилії, Росії. Тематика запропонованих доповідей учасників охоплювала широкий спектр правових питань, пов’язаних з сучасним правовим статусом мусульман у Європі та діяльністю ісламських релігійних організацій. Особливої уваги заслуговують наукові доповіді на тему «Іслам та «дрес-код» службовця» доцента Андреї Ольшовської, а також «Ісламська держава з погляду міжнародного права» доцента Дагмар Лантайової, «Іслам в Європі: між транскультуралізмом та салафізмом» доктора Міхаели Моравчикової (Трнавський університет, Словаччина), «Типологія інтеграції мусульман в правовій системі європейських країн» проф. Лубоша Кропачека (Карлів університет у Празі, Чехія), «Австрійський закон про іслам» проф. Вольфанга Вісхайдера (Віденський університет, Австрія), «Іслам у Бразилії» проф. Агнес Хрістіан Дибової (Папський католицький університет в Ріо-де-Жанейро, Бразилія) та ін.

Доцент Олександр Білаш виголосив доповідь на тему «Іслам в Україні: сучасний стан та правовий статус релігійних організацій».

На закінчення конференції відбулася жвава дискусія, учасники висловили сподівання на зустріч вже наступного року під час чергового форуму, присвяченого проблематиці державно-конфесійного права та державно-церковних відносин; подякували організаторам за високий рівень підготовки та проведення конференції.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.