Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

До 100-річчя Гуцульської Республіки в Ужгороді визначили переможців усеукраїнських конкурсів

У складі журі працювали доцентка Ужгородського університету Леся Поліха та професор УжНУ Сергій Федака

0 272
Олександр Гаврош
Олександр Гаврош

До 100-річчя Гуцульської Республіки в Ужгороді визначили переможців усеукраїнських конкурсів

Цього року Закарпаття відзначає одну з важливих історичних дат – 100-ліття першого українського державного утворення – Гуцульської Республіки. Вона проіснувала близько півроку, охоплюючи територію в тисячу квадратних кілометрів та маючи близько 20 тисяч населення. Центром утворення було селище Ясіня, символом – синьо-жовтий прапор.

З ініціативи письменника Олександра Гавроша та Фонду розвитку молодіжних рухів «Вперед» 12 лютого до 100-річчя Гуцульської Республіки відбувся творчий конкурс у двох номінаціях, – повідомляє Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка.

Переможців визначало поважне журі у складі професора УжНУ Сергія Федаки, доцентки Ужгородського університету мистецтвознавиці Лесі Поліхи, редактора гуцульського журналу «Ґражда» Олександра Масляника,  керівника Фонду розвитку молодіжних рухів «Вперед» Михайла Дідича, письменника Олександра Гавроша.

У номінації «Художній твір» перше місце посіла Софія Ничкало за новелу «Незнайомець», ІІ місце – Катерина Бойко за оповідання «Шляхами широкими», ІІІ місце – Леся Родіна за есей «Листи з Канади».

До 100-річчя Гуцульської Республіки в Ужгороді визначили переможців усеукраїнських конкурсівУ конкурсі плакатів І місце дісталося Дарині Задорожній за роботу «Танок», ІІ місце – Емілії Сливчук, ІІІ місце – Владі Джанді.

Єпископ Православної церкви України Віктор Бедь, який відзначив потребу в таких конкурсів, аби по-новому подивитися на вагомі історичні події нашого краю, оголосив, що Карпатський університет імені Августина Волошина також хоче відзначити роботи учасниць конкурсу – Анастасії Ісак та Дарини Задорожньої.

Керівник Фонду розвитку молодіжних рухів «Вперед», учасник АТО Михайло Дідич, який вручив переможцям премії, повідомив, що подібний конкурс буде проведено і до 80-річчя Карпатської України.

Думки про Гуцульську Республіку та роботи конкурсантів висловили всі члени журі, учасники конкурсу, присутні в залі доктор історичних наук Роман Офіцинський та кандидат мистецтвознавства Іван Небесник-молодший.

З Медіацентром своїми враженнями поділилася доцентка кафедри журналістики УжНУ, мистецтвознавиця Леся Поліха:

Леся Поліха із Дариною Задорожньою
Леся Поліха з переможницею Дариною Задорожньою

– Мені неймовірно сподобалась енергія, яка була закладена у кожному плакатному зразку. Сильно відчувалось, що твори зроблені молодими людьми. Гуцульську палітру авторки передали дуже сміливо та потужно. Загальна драйвова кольорова тенденція продовжилась і у композиційних рішеннях. Це по-гуцульськи… мужньо, хоробро та подеколи з гумором. Шрифтові варіанти гармонійно підтримували ідейні вияви конкурсанток. Щодо символічних елементів, то саме рука як наймогутніший символ була присутня в різних варіаціях. В роботах двох переможниць можна побачити прекрасні підтвердження смислових концепцій, де задіяні руки. У плакаті Дарини Задорожньої «Танок» руки, створюючи коло, показують, як важливо триматися разом. Володарка другої премії Еміля Сливчук показала ейфоричний момент, коли люди, наповнені радістю від доброї звістки, підкидують головні убори. Маю сказати, що робота в журі принесла мені дуже позитивні емоції і я вдячна всім, хто був причетний до втілення цього заходу.

Крім того, на вечорі було презентовано працю керівника оборони Карпатської України Михайла Колодзінського «Українська воєнна доктрина».

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.