Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгородському замку відкрили нову виставку – артефакти розкопали ужнівці

Кількість знайдених предметів іде на сотні, а їх хронологія – переважно від середини XIV до кінця XVII століття

1 154
Два літа на руїнах церкви святого Юрія, що на території Ужгородського замку тривали розкопки під керівництвом завідувача Археологічного музею УжНУ, кандидата історичних наук Володимира Мойжеса. З нагоди Міжнародного дня музеїв у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відкрили нову експозицію, що презентує знахідки ужнівців.

Дві просторі експозиційні зали на першому поверсі вмістили знахідки експедицій, які відбулися у 2018 та 2019 роках. Під керівництвом Володимира Мойжеса археологічна практика студентів-істориків дала значні результати: відшукали чимало цінних артефактів.

– Кількість знайдених предметів вимірюється сотнями. А хронологія їх – переважно від середини XIV до кінця XVII століття. Є невелика кількість матеріалу, який належить не до часу функціонування церкви і навіть замку, а до замкового горизонту – городища, яке тут існувало. Зокрема це бронзова завушниця, яку науковці чітко датують другою половиною Х століття, –

В Ужгородському замку відкрили нову виставку – артефакти розкопали ужнівці Володимир Мойжес, завідувач Археологічного музею УжНУ

Так, тут представлений фрагмент надгробка, який є одним із найбільш ранніх у Карпатському басейні, датований XIV століттям. Є також декоративні заклепки від трун. Окремо представлені кахлі. На руїнах знайшли й керамічні посудини, декілька з них, припускає науковець, могли залишити грабіжники усередині XVIII століття.

В Ужгородському замку відкрили нову виставку – артефакти розкопали ужнівці Володимир Мойжес, завідувач Археологічного музею
Ужгородського університету:

– Окремо зібрані вироби з жовтого металу. Тут представлено близько 40 предметів: нашивки на жіночий головний убір, підвіски, каблучки, персні. Серед перснів можна виокремити один із гербовою печаткою другої половини XVI століття. Крім того, є ряд предметів із білого металу, що покриті позолотою. Наприклад, колар – парадний ланцюг, подібні могли носили як чоловіки, так і жінки.

У наступній залі презентують деталі одягу та прикраси: пряжки, ґудзики, застібки, намистини тощо.

В експозиції представлена і колекція культових предметів: хрестиків, медальйонів, розаріїв – це було виявлено у понищених криптових похованнях та за межами крипт. Також є вітрина зі зброєю: ціла шабля та два уламки і декоративне навершя на руків’ї шаблі. Нумізматика представлена вітриною з 59 монетами від початку XII до початку XVIII ст. Експонують найбільш репрезентативні зразки, які добре збереглися.

– Серед представленого є унікальні предмети. Наприклад, медальйони, той же надгробок, перстень-печатка. Деякі з них у єдиному екземплярі, яких більше в Україні не відомо, деякі рідкісні – все це національне надбання. І потребує дальшого вивчення. Нині я їх особисто досліджую. Кожен цей предмет потребує окремого вивчення, а пізніше все розглянеться комплексно – тоді буде чітка загальна картина, – резюмує дослідник.

Варто додати, що цього ж дня в музеї презентували також виставку народних музичних інструментів Закарпаття. За словами директора музею Василя Шеби, ця виставка унікальна і є однією з найкращих в Україні.

Із 13 травня до музею почали пускати відвідувачів. До огляду доступна територія та внутрішній двір замку. Тут можна замовити екскурсійне обслуговування. Експозиції поки закриті. Їх планували відкрити для відвідувачів або з 22 травня, або з 1 червня. Оскільки карантинні обмеження на Закарпатті не послабили, слід сподіватися на доступ до них із 1 червня. Однак наступного тижня область може переглянути карантинні заходи і послабити обмеження раніше.

Ксенія Шокіна
фото Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.