Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ науковці провідних вишів країни обговорюють перспективи обчислювального інтелекту

На базі математичного факультету триває Міжнародний науковий симпозіум «Інтелектуальні рішення»

0 456
15 квітня на базі математичного факультету УжНУ стартував Міжнародний науковий симпозіум «Інтелектуальні рішення». Представники УжНУ спільно з Інститутом кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» до 20 квітня аналізуватимуть досягнення і досвід розробки, впровадження та поширення інформаційних технологій у сфері обчислювального інтелекту та прийняття рішень.
 Ігор Студеняк
Ігор Студеняк

Відкрив симпозіум проректор УжНУ з наукової роботи Ігор Студеняк. Побажавши учасникам плідної праці, зауважив, що радий бачити гостей у нашому славному місті.

Михайло Повідайчик
Михайло Повідайчик

Декан математичного факультету Михайло Повідайчик привітав учасників заходу та додав, що конференція стала доброю традицією, адже ще з 2002 року збирає в Ужгороді провідних фахівців у цій галузі. Також зауважив, що тема форуму була розвинена у багатьох дисертаціях матфаку. Відтак Михайло Михайлович підкреслив: головне завдання заходу полягає у професійній підготовці молодих учених.

Долучився до вітань і завідувач кафедри інтелектуальних та інформаційних систем, професор КНУ ім. Т. Шевченка Віталій Снитюк. Він висловив сподівання на плідну працю та жартома розповів, чому науковці вирішили об’єднатися для проведення симпозіуму: «Тому що ми ліниві. Як люди розумні, вирішили зменшити наші зусилля ☺».

Вітає присутніх Юрій Зайченко
Вітає присутніх Юрій Зайченко
Олексій Волошин
Олексій Волошин

У відкритті симпозіуму взяв участь й український вчений у галузі автоматичних систем управління, професор, академік, завідувач відділення другої вищої та післядипломної освіти Інституту прикладного системного аналізу (КПІ ім. І. Сікорського) Юрій Зайченко, який, до слова, нещодавно відзначив своє 77-річчя. Академік відзначив, як йому «приємно брати участь у 5-ій конференції поспіль», і побажав присутнім творчої роботи, цікавих дискусій і нових наукових зв’язків.

Один із ініціаторів проекту, професор КНУ ім. Т. Шевченка Олексій Волошин, наголошуючи на актуальності таких заходів, зазначив, що «прийняття рішень без інтелекту неможливі». Також висловив сподівання, що цього року до роботи ще активніше долучатиметься молодь.

Леонід Гуляницький
Леонід Гуляницький

Професор КНУ ім. Т. Шевченка, завідувач відділу Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН Леонід Гуляницький передав вітання від київських колег учасникам симпозіуму. Також зазначив: «Наука має синергетичний, системний підхід і міждисциплінарний характер. Тому думаю, що учасники поділяться знаннями й самі їх здобудуть».

Після урочистої частини перейшли безпосередньо до доповідей. Гостей конференції чекали виступи на теми: «Нові можливості використання клітинних автоматів у просторі з внутрішніми межами для розрахунків обчислювальної інформації» (Макаренко О.С.) (New possibilities of using cellular automata in space with internal boundaries for computational intelligence problems) «Моделі, методи, проблеми та перспективи застосування експертних технологій у задачах підтримки прийняття рішень» (Гнатієнко Г.М.), «Алгоритми оптимізації мурашиною колонією з диверсифікованим пошуком» (Гуляницький Л.Ф.), «Пошук дефектів в регулярних зображеннях» (Стецюк П.І., Савицький В.В.), «Інтелектуальна технологія аналізу медичних даних в послідовному режимі» (Перова І.Г., Бражнікова Є.М.), «Нейро-фаззі мережа та її навчання для кластеризації потоків даних високої розмірності» (Жернова П.Є., Бодянський Є.В.).

У рамках симпозіуму буде проведена IX Міжнародна школа-семінар «Теорія прийняття рішень».

Ірина Неменуща
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.