Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ влаштували круглий стіл до 30-ї річниці падіння Берлінського муру

На заході йшлося про Пан’європейський пікнік, який ознаменував символічний початок падіння «залізної завіси», об'єднання Німеччини

0 201
5 листопада в Центрі гунгарології, що функціонує на базі Українсько-угорського ННІ Ужгородського національного університету, влаштували круглий стіл «Літо, яке змінило світ» в контексті Тижня Німеччини в Україні.

В УжНУ влаштували круглий стіл до 30-ї річниці падіння Берлінського муруВ УжНУ влаштували круглий стіл до 30-ї річниці падіння Берлінського муруЗустріч організувала громадська організація «Партнерське об’єднання Дармштадт-Ужгород» за сприяння Посольства Німеччини в Україні та Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Названу ГО очолює доцентка кафедри німецької філології УжНУ Вікторія Синьо.

На початку декан факультету іноземної філології Михайло Рошко привітав гостей і побажав плідної дискусії.

Під час заходу ішлося про 19 серпня 1989 року, коли відбувся так званий Пан’європейський пікнік. Поблизу угорського Шопрона на три години відкрили прикордонні ворота й 600 осіб перебігли з території комуністичної Німецької Демократичної Республіки на Захід.

Присутніх вітає Йожеф Бугайла
Присутніх вітає Йожеф Бугайла

Про роль цієї події в світовій історії під час зустрічі розповіли генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, голова Товариства угорської культури України Ласло Брензович, очільник Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич.

Так, Пан’європейський пікнік ознаменував символічний початок падіння «залізної завіси», об’єднання Німеччини.

Цікавими виявилися виступи безпосередніх учасників історичної події. До Ужгорода спеціально завітали Белла Арпад, який 30 років тому керував прикордонним загоном у Шопроні, та журналіст Карл Канич.

«Ми просто відступилися, і люди пройшли», – зазначив пан Арпад. Своєю чергою, Карл Канич згадав, як зустрічав біженців з іншого боку та допомагав їм.

Нині в Ужгороді відбудеться мультимедійний дискусійний вечір у контексті Тижня Німеччини. До заходу може долучитися всяк охочий.

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.