Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У засіданні Міжнародної асоціації випускників УжНУ взяв участь керівник її американського осередку – Юлій Єлінек

Серед іншого обговорювали й про заходи з відзначення 75-ї річниці Ужгородського університету

0 211
Громадська організація «Міжнародна асоціація випускників УжНУ» 29 жовтня провела перше в навчальному році засідання членів правління. У ньому взяв участь і керівник відокремленого підрозділу асоціації у США, професор, науковий співробітник Аргонської національної лабораторії, що в Чикаго, – Юлій Єлінек.
Під час засідання
Під час засідання
Олександр Сливка вручає грамоту Юлію Єлінеку
Олександр Сливка вручає грамоту Юлію Єлінеку

Розпочали засідання з приємного: голова правління асоціації Олександр Сливка вручив почесну грамоту, значок члена асоціації запрошеному гостю – Юлію Єлінеку. Почесними грамотами за активну діяльність з об’єднання зусиль випускників УжНУ, для розвитку університету, збереження його традицій, підвищення престижу як провідного навчального закладу світового рівня також удостоїли членів правління – Івана Чаваргу, Павла Ганинця, Володимира Лазура, Людмилу Середу, Наталію Толочко.

Олександр Сливка вручає грамоту Павлу Ганинцю
Олександр Сливка вручає грамоту Павлу Ганинцю

Серед основних результатів роботи Міжнародної асоціації випускників за два роки – її фактичний розвиток після юридичного утвердження; заснування структурних підрозділів у багатьох країнах Європи, Америки, Канади тощо; створення мережі в районах області; видання двох номерів «Вісника» тощо. Попереду в громадської організації – чимало завдань, особливо, у контексті відзначення 75-ї річниці університету.

Олександр Сливка вручає грамоту Людмилі Середі
Олександр Сливка вручає грамоту Людмилі Середі

«Наступного року будемо відзначати річницю УжНУ. 75 років – це тривалий період. Я наголошував і наголошую, що, відзначаючи цю річницю, маємо пам’ятати про людей, які стояли біля витоків університету. Закликаю старійшин, котрі підтримують університет, підтримати й відзначення. Ми дякуємо всім членам правління, членам асоціації, що вони дають конструктивні ідеї, щоб спільно досягати запланованих результатів. Це робота на створення іміджу, завдяки чому ми займаємо хороше місце серед вишів України. Завдання ректора і правління – інформувати громадськість через представників, членів асоціації про заходи з відзначення 75-ї річниці. Плануємо в контексті святкування провести перший форум Міжнародної асоціації випускників – тих, які нині проживають за межами України. Прагнемо запросити їх до розмови, аби вони подали ідеї для спільної роботи», – зауважив під час засідання голова правління Олександр Сливка. Проректор вважає, що сьогодні майже на кожному континенті є випускники УжНУ. Але потрібно їх знаходити, налагоджувати контакти з ними. Підтримує таку думку й заступник голови правління Іван Артьомов. Він учергове наголосив на необхідності створення бази даних випускників на кожному факультеті.

Юлій Єлінек
Юлій Єлінек

Одним із відомих вихідців з фізичного факультету, якого доля закинула у США і котрий швидко відгукнувся на заклик об’єднання випускників УжНУ, є професор, науковий співробітник Аргонської національної лабораторії (Чикаго) Юлій Єлінек. Сьогодні він – керівник осередку в Америці і має чимало планів щодо об’єднання тамтешніх українців – випускників УжНУ.

В Ужгороді Юлій Євгенович прожив понад 20 років, тож переживає особливі емоції під час приїзду: «Для мене повернення сюди трохи сюрреалістичне: пройшло багато років, я жив багато де, на різних континентах, але Ужгород – місце моєї юності, у ньому пройшли важливі роки. Те, що я одержав тут, за ці роки, – не змінюється, незважаючи на те, що відсоток часу, який я прожив у цьому місті, зменшується. Тут було закладено найважливіші людські якості. Коли повертаюся сюди, шукаю те старе і багато знаходжу. Це дуже емоційне повернення, дуже важливе. Я почуваюся тут наче вдома».

Професор переконаний, що асоціація випускників дуже важлива для розвитку університету. Утім, зізнається, що осередок за океаном розбудовувати непросто. Тому Юлій Єлінек попросив у членів правління контакти осіб, будь-яку іншу інформацію про випускників, які проживають у США.

У засіданні Міжнародної асоціації випускників УжНУ взяв участь керівник її американського осередку – Юлій Єлінек«Асоціація випускників створюється упродовж багатьох років. І вона дає щось тільки через багато років. Треба час на те, аби ми стали ефективними. Це потребує зусиль, наполегливості, терпіння. У мене це є. Усе, що зможу – зроблю. Я сконтактував з багатьма людьми, реакція декого з них мене трохи розчарувала. Але я хочу побудувати таку організацію в Америці. Сьогодні чекаємо якомога більше інформації про випускників, які знаходяться там, далі визначимо плани на короткий, тривалий період. Хочеться створити сильну організацію, яка потім зможе щось дати університету», – вважає Юлій Єлінек.

Гарним прикладом діяльності асоціації випускників він вважає асоціацію Чиказького університету. На її розбудову пішли роки, однак сьогодні вона суттєво допомагає університету. Юлій Євгенович зазначає, що відокремлені підрозділи асоціації за кордоном можуть мати інші цілі і завдання, ніж ті, які працюють у районах Закарпаття. Основна роль закордонних підрозділів – це роль своєрідних «посольств», що представлятимуть виш, його інтереси. Важливо працювати у напрямку інформації про УжНУ в цих країнах, організовувати випускників, які готові підтримати організацію.

«Ми маємо бути відкритими. Якщо знадобиться певна допомога випускникам, викладачам, вони знатимуть, куди звернутися. Коли організація стане сильною, однією з її функцій буде матеріальна допомога. Це може бути, наприклад, організація стипендій. Але для цього потрібно створити фонд, який буде одержувати певний відсоток, і який можна буде виділяти на стипендію. За таким принципом працюють асоціації випускників за кордоном. Вони налагоджують хороші зв’язки з людьми, успішними у різних сферах, і в такий спосіб допомагають університету», – розповів Юлій Єлінек.

Про інші ідеї, висловлені паном Єлінеком, можна буде невдовзі прочитати в інтерв’ю з ним на сайтах Медіацентру та асоціації, а також у третьому «Віснику», який уже готують члени правління.

Наталія Толочко,
фото Ганни Фельцан
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.