Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закарпатський археолог розповів про наукові напрацювання на конференції в Пряшеві

На організаційній зустрічі з археологами Кошиць також обговорили перспективи дальшого українсько-словацького співробітництва в галузі дослідження археологічних пам’яток

0 4 502
24–26 жовтня у словацькому Пряшеві відбувалася конференція, у якій узяли участь місцеві археологи та науковці з України і Польщі.

Історичний факультет УжНУ на цій традиційній щорічній зустрічі (формат започатковано чверть століття тому) представляв доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Ужгородського університету Ігор Прохненко. Свої напрацювання закарпатський археолог представив у доповіді «Дослідження Королівського замку».

Ігор Прохненко

Автор, зокрема, розповів про історію фортеці, подавши результати її вивчення експедицією університету. Також дослідник відзначив спільні риси розвитку Східної Словаччини і Закарпаття в добу пізнього середньовіччя. Доповідь здобула схвальні відгуки провідних археологів Словаччини, викликавши жваву дискусію навколо проблеми інтерпретації знахідок кахлів із зображеннями святих групи Королево-Требішов-Кошиці.

Ігор Прохненко

Виступали також колеги з Кошиць, Пряшева, Бардєйова, Ганушовців над Топлою, Михайлівців та Земпліна. Після обговорення проблемних питань давньої історії Верхньотиського регіону учасники конференції відвідали середньовічні церкви у Пряшеві та Кошицях. Не оминули увагою й розкопу на вулиці Поштовій у Кошицях, оглянувши укріплення середньовічного міста.

Наприкінці конференції мали також організаційну зустріч з археологами Кошиць (були присутні Л. Олекса, Р. Руснак, Р. Грега, Л. Луштікова, З. Чілінська, М. Ламіова-Шмієдлова, Є. Мірошшайова, Є. Горватова та Л. Камінска), під час якої обговорили перспективи дальшого українсько-словацького співробітництва в галузі дослідження археологічних пам’яток.

За інформацією студента IV курсу істфаку Михайла Рекрутяка

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.