Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор УжНУ презентував своє навчальне видання про пізнання країн

Ален Панов має правило – не заходити в аудиторію без власного підручника

0 294
Нова книга «Країнознавство» завідувача кафедри міжнародної політики, професора Алена Панова вміщує своєрідний алгоритм для пізнання країн. На 444 сторінках відображено карти, світлини, історичні відомості, ментальність, дух п’яти європейських країн, США, а також Ужгорода. Презентація просвітницького проекту, як називає видання сам автор, відбулася 16 лютого в бібліотеці  ім. М. Берчені в УжНУ у форматі відкритої лекції.

Професор УжНУ презентував своє навчальне видання про пізнання країнНа початку заходу Ален Панов розповів про дисципліну країнознавство, навколо якої тривають дискусії щодо її науковості. Професор УжНУ переконаний: країнознавство потрібно не лише студентам вишів, а всім, хто прагне розширити свій кругозір, має намір досягти порозуміння з іноземними партнерами, грамотно спланувати подорож, а то й просто пізнати світ. Перелік мотивів можна доповнювати. І якщо сучасне покоління використовує технології для пошуку відомостей, то в період інформаційного перевантаження важливим є і вміння правильно аналізувати інформацію, чому неабияк сприятиме підручник «Країнознавство». Географія, історія, державний устрій, економіка й особливості ментальності – синтез саме цих знань відкриє шлях до розуміння будь-якої держави світу.

Професор УжНУ презентував своє навчальне видання про пізнання країн
Ален Панов

Книга розділена на три частини: методичну, загальні теми, окремі країни. Найважливіший, як пояснює автор, третій розділ. У ній описано Францію, Італію, Німеччину, Іспанію, США, Угорщину, а також Ужгород. Об’єктивна мотивація вибору саме цих держав – їхнє значення в розвитку західної цивілізації. Суб’єктивна мотивація – особисті враження від країн, у яких Ален Панов бував неодноразово.

Під час відкритої лекції автор видання розповів, що темою країнознавства зацікавився досить давно. Будучи ще студентом-четвертокурсником юридичного факультету він написав підручник для вишу. Однак тоді мотивував брак інформації. Нове видання «Країнознавство» створив за 3 місяці, щоправда, підготовка до друку забрали ще 4 місяці. Загалом книга стала його п’ятнадцятим виданням.

Ален Панов зізнався, що має правило – не заходити в аудиторію без власного підручника. Тож його нова праця продиктована й викладацькими мотивами. Автор розкрив свої майбутні плани, розповів, що темою наступної роботи буде книга про Ужгород у схожому форматі.

«Країнознавство» побачило світ одночасно в трьох варіантах. Електронну версію всяк охочий може завантажити безкоштовно з персонального сайту автора. Для тих, хто віддає перевагу традиційній книзі, передбачені два варіанти – повноколірний та більш бюджетний – чорно-білий, які кожен зможе замовити у видавництві «АУТДОР-ШАРК», де вийшли друком перші примірники.

Наприкінці заходу Ален Панов передав видання для обласної, міської бібліотек та книгозбірні УжНУ.

Наталія Толочко
Для довідки
Ален Панов з 1996 року працює в освітній галузі, з 2000-го – викладач, доцент, професор, завідувач кафедри міжнародної політики УжНУ.
Фаховий юрист, дипломат, доктор філософії.
Працював заступником ужгородського міського голови, представником України в Карпатському єврорегіоні, консулом України в Угорщині.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.