Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ представили результати словацько-норвезько-українського транскордонного проекту

Головним набутком стало вироблення практичних рекомендацій, що адресовані суб’єктам управління на різних рівнях: від органів ЄС – до інститутів громадянського суспільства Карпатського регіону

0 541
В УжНУ представили результати словацько-норвезько-українського транскордонного проекту
Днями на факультеті інформаційних технологій підбили підсумки та представили результатів словацько-норвезько-українського проекту «Інформаційне забезпечення та імплементація інноваційних підходів у транскордонному співробітництві Словаччини і України». До програми, що функціонує ще з минулого року, на всіх етапах долучалися й представники факультету історії та міжнародних відносин.

В УжНУ представили результати словацько-норвезько-українського транскордонного проекту

Іван Вовканич

До заходу долучилися координатор проекту, провідний науковий співробітник Інституту суспільних наук Словацької академії наук, професор Мар’ян Гайдош; експерт проекту, провідний науковий співробітник того ж таки Інституту професор Станіслав Конєчний, заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, в. о. декана факультету історії та міжнародних відносин Іван Вовканич і фаховий гарант проекту, доктор соціологічних наук, завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, Надзвичайний і Повноважний посол Сергій Устич.

Першим слово взяв декан Іван Вовканич, котрий поздоровив усіх із завершальним етапом такого важливого міжнародного проекту. Він представив присутнім на зустрічі студентам-міжнародникам поважних гостей, після чого надав їм слово.

В УжНУ представили результати словацько-норвезько-українського транскордонного проекту
В УжНУ представили результати словацько-норвезько-українського транскордонного проекту

Пан Білак зауважив: якщо практичні рекомендації проекту будуть використовуватися, зокрема й студентами, то це буде найкращим результатом цієї співпраці. Також наголосив, що, сподівається, усі напрацювання зможуть поліпшити транскордонне співробітництво, передусім у нашому регіоні.

Конкретніше представити напрацювання, котрі з’явилися за рік діяльності проекту, був запрошений його фаховий гарант Сергій Устич. У своєму виступі він торкнувся й історичних питань, зокрема щодо утворення Карпатського регіону, Баренцевої Євро-Арктичної ради. Саме взявши до уваги, вивчивши північноєвропейський досвід, учасники міжнародної програми вирішили створити аналогічні структури в нас.

Результатом спільної діяльності стала розробка рішень про створення спеціалізованих міжнародних регіональних організацій Карпатського Форуму співробітництва, Карпатського регіонального форуму, Міжнародного Карпатського секретаріату із залученням до цих установ країн – членів Карпатського регіону. Зокрема, Карпатський секретаріат планують розмістити в Ужгороді.

В УжНУ представили результати словацько-норвезько-українського транскордонного проекту

Сергій Устич

Пан Устич наголосив, що головним результатом словацько-норвезько-української роботи стало вироблення практичних рекомендацій, які адресовані суб’єктам управління на різних рівнях: від органів ЄС – до інститутів громадянського суспільства Карпатського регіону.

Також у ході проекту влаштували моніторингове емпіричне соціологічне дослідження словацько-українського транскордонного співробітництва. Для цього за допомогою студентів спеціальностей «Соціологія» та «Соціальна робота» УжНУ в Україні та Словаччині було роздано по 500 анкет, питання в яких стосувалися різноманітних тем, зокрема й наявності корупції на кордоні.

Сергій Устич відзначив і те, що надія на реалізацію напрацювань проекту все ж є: ще при його плануванні учасники мали схвальні відгуки важливих владних структур, таких як МЗС Словаччини, Норвегії та України. Зокрема, наш міністр закордонних справ Павло Клімкін понад рік тому позитивно оцінив проект, чому є письмове підтвердження.

«Це реальний спосіб інтегрувати Україну в європейські структури», – вважає пан посол. Також він розповів, що керівник Норвезького Баренцового секретаріату може запросити нашу команду в Брюссель для представлення результатів там. «Тож слід працювати, зробити все, що в наших силах. Ця ідея потрібна людям, державі», – додав Сергій Устич.

Насамкінець аудиторії було представлено табличні дані для порівняння функціональних складових інституційної спроможності Баренцового Євро-Арктичного та Карпатського (Центрально-Східного) регіонів.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.