Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Марія Мартин. Шлях неоглядної Любові та служіння Добру

Старшій викладачці кафедри німецької філології – славних 95!

0 407

Марія Мартин. Шлях неоглядної Любові та служіння Добру

Зазвичай про вік жінки говорити не заведено. Зок­рема, коли йдеться про день народження чи то й ювілейну дату. Та сьогодні зробимо виняток. Адже виповнюється 95 років старшій викладачці кафедри німецької філології Марії Мартин (до речі, знавчині не лише німецької, української, російської, а й угорської, чеської мов). Людині, яка життєві стежки любові, мудрості, розуму поєднала в один великий шлях служіння. Служіння Добру.

Не будемо переповідати всю біографію нашої шанованої колегині — про це вже чимало писали ЗМІ, й Медіацентр зокрема, та й знадобиться не одна газетна шпальта чи й цілий сайт. Із нелегкими спогадами про Другу світову війну, політичну диктатуру, утрату найдорожчих людей… Водночас радо повідомимо: на скрижалях долі Марії Андріївни осіли хай теж непрості, та сповнені найбільшого життєвого сенсу понад 65 «учительських» років. Колосся педагогічної ниви, що теж приємно констатувати, проростало для шановної іменинниці два десятиліття й у нашій альма-матер: на кафедрі німецької філології та підготовчих курсах.

Марія Мартин
Марія Мартин

Уродженка Доробратова (Іршавський район), Марія Мартин увібрала в себе всі чесноти прос­тої сільської трудівниці: працелюбна, готова завжди прийти на допомогу, небайдужа, із великим терпінням і водночас вимоглива до всіх, а до себе – насамперед. Мабуть, ця остання риса й зробила цю жінку педагогом за покликанням. Не випадково Лев Толстой писав: «Якщо вчитель має тільки любов до справи, він буде хорошим учителем. Якщо вчитель має тільки любов до учня, як батько, мати, — він буде кращим за того вчителя, який прочитав усі книжки, але не має любові ні до справи, ні до учнів. Якщо вчитель поєднує в собі любов до справи і до учнів, він — досконалий учитель». Саме такою й залишається Марія Мартин, про котру щиро піклуються син Юрій та невістка Марта. Нинішню іменинницю пам’ятають багато-багато десятків її вихованців. І ми переконані: щиро вітатимуть із славним, уже 95-м, днем народження!

На іменини заведено робити подарунки й бажати щось приєм­не. Шановна Маріє Андріїв­но, від імені численних Ваших випускників, колег, зокрема з рідної кафедри та всього факультету іноземної філології, бажаємо мати міцне здоров’я, той настрій, який Ви завжди прагнули створювати всім, хто був поруч. А подарунком Вам хай будуть безмежні любов і шана від рідних, вихованців і колег.

Ольга Гвоздяк, завідувачка кафедри німецької філології,
Володимир Тарасюк, головний редактор газети «Погляд»,
фото надано авторами
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.