Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Мовознавиця і політикиня Ірина Фаріон презентувала в Ужгороді свій науковий доробок

Головною темою виступу науковиці на заході, приуроченому до Дня української писемності та мови й 81-ї річниці створення організації народної оборони «Карпатська Січ», стало питання ролі та значення української мови у сучасному суспільстві

0 369
У межах святкування Дня української писемності та мови й 81-ї річниці створення організації народної оборони «Карпатська Січ» в Закарпатській обласній бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбувся вечір «Літературний майдан Карпатської України», присвячений творчості літераторів Закарпаття міжвоєнної доби. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, проректорка Закарпатської академії мистецтв Наталія Ребрик.
Ірина Фаріон та Наталія Ребрик
Ірина Фаріон та Наталія Ребрик

Захід розпочали з хвилини мовчання за полеглими захисниками України всіх часів.

Пані Наталя провела невеликий літературний екскурс до часів міжвоєнного Закарпаття. Феномен цього періоду полягає у тому, що в цей час ліберальна Чехословаччина та гостинна Срібна Земля стали притулком для багатьох митців – учасників визвольних змагань 1917-21 рр. Вони, зазнавши поразки від Радянського Союзу та втративши надію відновити державність у Києві, були змушені рятувати свої життя в еміграції. Але їхні ідеї та прагнення не згасли, і через літературу знайшли своє втілення у серцях та діях русинів-українців на Закарпатті, котре в той час перебувало у складі Чехословаччини.

Мовознавиця і політикиня Ірина Фаріон презентувала в Ужгороді свій науковий доробокПані Наталя продекламувала найбільш знакові патріотичні вірші того часу, розповіла про політичну позицію літераторів, їх діяльність для становлення Карпатської України. Гості мали змогу дізнатися більше про творчість та життєвий шлях провідних митців того часу: Олександра Олеся, Спиридона Черкасенка, Василя Пачовського, Євгена Маланюка, Уласа Самчука, Святослава Гординського, Зореслава, Івана Ірлявського-Рошка та багато інших. Принагідно директор закарпатського видавництва «Гражда» Іван Ребрик презентував кілька видань, що відображають літературний процес міжвоєнного періоду на Закарпатті.

Студентки УжНУ та Ірина Фаріон
Студентки УжНУ та Ірина Фаріон

Запрошеною гостей заходу стала українська мовознавиця, політична і громадська діячка, народна депутатка України сьомого скликання, докторка філологічних наук, професорка НУ «Львівська політехніка» Ірина Фаріон. Вона презентувала свій науковий доробок у царині філології. Зокрема, праці «Суспільний статус староукраїнської (руської) мови у ХIV–ХVII століттях: мовна свідомість, мовна дійсність, мовна перспектива», «Мовна норма: пошук істини», «Мовний портрет Івана Пулюя» та інші. Також слухачі могли більше дізнатися про авторський проєкт пані Ірини – «Від книги до мети», котрий має на меті популяризувати наукові видання різних напрямків.

Гостя тепло згадувала про своїх вчителів-мовознавців Павла Чучку і Василя Німчука, котрі були уродженцями Срібної Землі. Пані Ірина високо оцінила їхній вклад у мовознавство.

Та головної темою промови Ірини Фаріон стало питання ролі та значення української мови у сучасному суспільстві. Зокрема, зачепила проблему англіцизмів та канцеляризмів, особливості діалектної та літературної мови. Ірина Дмитрівна також розповіла про всій досвід захисту мови як на прикладі педагогічної, так і депутатської діяльності. Головний висновок – українська мова мусить бути єдиною державною мовою держави, її треба вивчати та популяризувати.

Всі охочі могли подискутувати з політикинею на важливі мовні та політичні питання.

Завершили зустріч автограф-сесією та смаколиками.

Галина Гичка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.