Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ віднедавна навчають і технології виробництва крафтових напоїв

У перелік вибіркових загальноуніверситетських дисциплін такий предмет запропонував доцент кафедри ботаніки Олег Колесник і вже має групу охочих третьокурсників з біологічного та медичного факультетів

0 544
Закарпаття здавна славилося крафтовими міцними напоями. Всі знають нашу сливовицю й тиркилянку, паленку з грушок чи традиційні настоянки на шишках жерепу. Але десятиріччя боротьби совєтів з ґаздами ледь не позбавили нас цього культурного феномену. В останні десятиріччя відбувається відновлення як виробництва, так і культури споживання міцних крафтових напоїв. З літа минулого року влада нашої держави почала робити певні кроки з легалізації діяльності малих дистилерій: ухвалено відповідний закон, йде розробка й впровадження підзаконних актів і нормативів, спрямованих на спрощення умов входження до ринку підакцизних товарів малих виробників.
Студенти 3-го курсу біологічного факультету роблять перші практичні кроки у визначенні речовин, придатних для зброджування (цукрів і крохмалю) у рослинній сировині
Студенти 3-го курсу біологічного факультету роблять перші практичні кроки у визначенні речовин, придатних для зброджування (цукрів і крохмалю) в рослинній сировині

В умовах Закарпаття, де немає великих площ, придатних до вирощування зернових, традиційно було розвинуто виноградарство й садівництво. Тому відновлення й створення нових дистилерій не тільки поповнить бюджет громад, а й забезпечить зайнятість значної кількості населення (садівників, виноградарів, майстрів дистилерії, реалізаторів, гастрогідів).

Саме тому доцент кафедри ботаніки Олег Колесник у рамках вибіркових загальноуніверситетських дисциплін запропонував курс «Основи технології виробництва міцних крафтових напоїв».

Дисципліна носить не лише теоретичне, а й практичне спрямування на здобуття навичок сучасних методів діяльності людини. Також дисципліна спрямована на розширення компетентностей у сфері культури споживання алкогольних напоїв. Знайомить з історією вживання та виробництва алкогольних напоїв. Розкриває культурологічні і соціальні аспекти феномену вживання алкоголю.

Передбачається ознайомлення студентів з основними відомостями стосовно історії міцного алкоголю і його ролі в культурі; основними технологіями виробництва в промисловості та в умовах дрібносерійного виробництва (крафту); характеристиками основних груп алкогольних напоїв; організацією дрібносерійного виробництва в умовах Закарпаття.

Вже цього семестру здобувачі чотирьох освітніх програм з двох факультетів (біологічного та медичного) обрали цей курс. З біологічного факультету майбутні біологи й агрономи, а з медичного – лікарі й фармацевти почали занурення в світ культури й містики перетворення фруктів і зерна у витончені шедеври крафтового виробництва.

«Маю за честь викладати майбутнім фахівцям, що займатимуться вирощуванням якісної продукції для переробки, знавцям місцевих ботанікалів (рослин, що використовуються у настоянках і джинах), фармацевтам, які можуть розробляти нові не тільки смачні, а й корисні бітери, і медикам, які стоятимуть на сторожі здорового споживання. А наше завдання – докласти всіх зусиль для розвитку цього напряму у славетному краї, на нашій Срібній Землі!» – підсумовує Олег Колесник.

Медіацентр УжНУ – за інформацією доцента кафедри ботаніки Олега Колесника
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.