Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Алея слави Закарпаття» і три мурали з’явилися у парку навпроти ректорату УжНУ

Серед облич краю – й чимало випускників та працівників Ужгородського університету

0 610
Фотографії відомих закарпатців, якими пишаємося, і три мурали, присвячені збереженню екології, з’явилися у парку Малий Ґалаґов, що навпроти ректорату УжНУ.

Із літа до осені в парку розміщувався відкритий офіс Закарпатської ОДА. У нього вдихнули життя, але хотілося зробити його більш привабливим. Тому з приватної ініціативи колишнього голови Закарпатської ОДА, а нині голови Закарпатської обласної ради Олексія Петрова тут і облаштували «алею слави» та мотиваційні мурали.

Чиї фото розмістити у рамках акції «Закарпатці, якими пишаємося», обирали самі краяни за допомогою голосування у соцмережах. Можна було пропонувати кандидатів, і чиї пропозиції набирали найбільше вподобайок, того й бачимо на фото нині. Зокрема, тут представники культури, спортсмени, громадські діячі, журналісти, лікарі та ще чимало достойних. Серед них – багато випускників та працівників УжНУ.

Так, зокрема, це Валентин Фречка, Олександр Данилюк, Володимир Смоланка, Йосип Бартош, Надія Дьолог, Тетяна Літус, Петро Мідянка, Михайло Гал, Галина Ярцева, Леон Данко, Жанна Хома, Федір Шандор, Анатолій Герей, Валентин і Вікторія Штефаньо, Євген Чізмар, Олександр Гангур, Петро Пригара, Олександр Дзембас, Іван Мирон, Мирослав Дочинець, Ростислава Джумурат, Руслан Балог, Наталія Петій-Потапчук, Тетяна Літераті. Про кожного можна дізнатися більше на стендах та зчитавши QR-коди під фото.

Неподалік – стела із трьома муралами. Один із них гласить: «Разом ми можемо відновити Закарпаття». Тут зображені викиди від заводів на фоні природи. Ще один змушує задуматися про знищення лісів задля швидкої вигоди. Третій демонструє, як легко втратити красу міста і його екологію.

Авторка муралів – художниця Катерина Туз – пояснює: «Моїм завданням було надихнути людей, змусити задуматися над рівнем життя і здоров’ям природи. Наче ось він Ужгород – на долоні, його оточує ліс і гори. Але все це може втекти, як вода крізь пальці. Тому маємо берегти те, що маємо. Сюжети ми пропрацьовували з ініціаторами ідеї впорядкування скверу. Ескіз і перенесення кожного малюнка зайняли по 3–4 дні».

Акцію планують продовжити й поповнити «алею» новими іменами.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.