Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Мурали із зображенням Дмитра Кременя та Петра Скунця з’явилися в Ужгороді в рамках проєкту «Люди міста»

До ініціативної групи, яка яка працює над реалізацією проєкту, увійшли представники УжНУ - Федір Шандор, Галина Шумицька та Ернест Завадський

0 104
Мурал із зображенням письменника Дмитра Кременя з’явився днями на стіні початкової школи №1 на вулиці Високій в Ужгороді. Стінопис у рамках творчого проєкту «Люди міста» (People of the city) створив луцький художник Юрій Чайка до 70-річчя письменника.

Мурали із зображенням Дмитра Кременя та Петра Скунця з’явилися в Ужгороді в рамках проєкту «Люди міста»Зі слів професорки кафедри соціології та соціальної роботи Ужгородського університету Галини Шумицької, яка входить до складу ініціативної групи створення муралу, впродовж минулого тижня в Ужгороді проводився цілий ряд заходів, присвячених письменнику. Дмитро Кремінь народився, виріс і здобув освіту на Закарпатті, але був відісланий як неблагонадійний на Миколаївщину, де й зреалізував свій творчий потенціал і став Шевченківським лауреатом.

— Стараннями його сина, Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня було ініційовано всі ці заходи, а також те, щоб 2023 рік був названий роком Дмитра Кременя, — розповіла Галина Шумицька Varosh. — І за підписами двох голів ОВА — Закарпатської і Миколаївської — була ініційована ціла низка заходів. Були наукові конференції, презентації книжкових видань тощо. І створення муралу — один із елементів цієї низки заходів.
Мурали із зображенням Дмитра Кременя та Петра Скунця з’явилися в Ужгороді в рамках проєкту «Люди міста» Мурали із зображенням Дмитра Кременя та Петра Скунця з’явилися в Ужгороді в рамках проєкту «Люди міста» Луцького художника Юрія Чайку порадив Ернест Завадський з ініціативної групи проєкту. Художник розповів Varosh, що наразі вже закінчує стінопис із зображенням Петра Скунця на стіні ЗОШ №2, на черзі — Іван Чендей.

Щоб більше популяризувати ім’я письменника, розглядали різні варіанти: назву вулиці в Ужгороді, але цей процес став доволі тривалим, тому наразі вирішили втілити постать письменника у муралі. Згодом дійшли думки, що такий стінопис на школі — дуже гарна ідея, за словами Галини Шумицької, тому що сприяє популяризації імені людини та й культури в цілому. Прийшовши до цієї ідеї, створили запит від ГО «Паннонія» до міської ради, і отримали дозвіл. По фінансову підтримку звернулися до депутата Ужгородської міської ради Арсена Мелкумяна, який підтримав ідею.

— Проєкт «Люди міста» покликаний популяризувати культурний фонд міста через створення муралів із зображенням відомих людей, що проживали чи проживають у місті, — пояснив Юрій Чайка. — Я готовий зобразити всіх тих людей, які викликають в ужгородців теплі відчуття та спогади. Стіни для них у місті знайдуться, я вже подивився.

Перші стінописи в рамках проєкту художник уже втілив у рідному Луцьку. Художник пояснив: дизайн простий та сучасний — чорно – біла ілюстрація в повний зріст та один колір за замовчуванням.

— Додається надпис проєкту («Люди міста» ( People of the city)), прізвище та ім’я чи прізвисько відомої людини. Обов’язковим атрибутом є птах чайка (почерк автора проєкту) та рекомендований QR код з інформацією про персону, про проект, про туризм, про меценатів в проекті… Мета проєкту – не дозволити людям забути історію свого міста, людей, які її творили, знайомити людей та туристів з цікавими особами, створювати нові туристичні маршрути, то квести, популяризувати своє місто, — пояснив він.

Зі слів Ернеста Завадського, ужгородці можуть створити ініціативну групу, зібрати найбільш популярні постаті містян і переслати їх Ернесту або ж Юрію Чайці на сторінку в соцмережах.

Мурали із зображенням Дмитра Кременя та Петра Скунця з’явилися в Ужгороді в рамках проєкту «Люди міста»Насамкінець додамо, що до ініціативної групи, яка працює над реалізацією проєкту, входять Федір Шандор, Валентин Штефаньо, Галина Шумицька та Ернест Завадський.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.