Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Американський професор прочитав для студентів УжНУ лекцію про штучний інтелект і його роль у науці

Професор Ігор Айзенберг допомагає нашій молоді здобувати актуальні знання й розвивати новітні технології, потрібні для розв’язання актуальних проблем, в Україні зокрема

0 243
Ужгородський університет розпочав новий навчальний рік із лекції про штучний інтелект, обробку зображень і машинне навчання. Таке заняття для студентів факультету математики та цифрових технологій провів завідувач кафедри комп’ютерних наук Мангеттенського університету професор Ігор Айзенберг. До речі, випускник нашого вишу.
Ігор Айзенберг та Ігор Король
Ігор Айзенберг та Ігор Король

Розповідав про актуальні дослідження в галузі штучного інтелекту, зокрема про його застосування для вирішення проблем в електромережах. Особливої уваги надав питанням виправлення дефокусованих зображень і впливу технологій на відновлення електропостачання, що може мати вагоме практичне значення для України.

Проректор УжНУ Ігор Король підкреслив важливість такої події, відзначивши багаторічну співпрацю професора з рідним університетом. А власне «лекції Айзенберга вирізняються доступністю й чіткістю викладу, навіть у складних наукових темах», – додав І. Король.

«Дуже приємно, що маємо нагоду розпочати навчальний рік лекцією професора, випускника математичного факультету УжНУ Ігоря Айзенберга. Батько лектора також працював в Ужгородському університеті з 1953 до 1998 року. Професор Айзенберг викладав на цьому ж факультеті, і дуже радує, що такі династії є в нашому закладі. Ігор Наумович, працюючи в Мангеттені, не пориває зв’язків з альма-матер, а, навпаки, активно їх підтримує. Уже кілька років поспіль він проводить онлайн-курси для студентів факультету математики та цифрових технологій.

Я мав честь бути присутнім на його лекціях і відчував певну ностальгію, адже це – приклад взірцевої лекції, на якій усе стає зрозумілим. Справжній талант – вміти доступно пояснити складні речі. А ще Ігор Наумович – патріот України. Публікує пости у Facebook, де розповідає про те, як вирішуються українські питання у США, і підтримує нашу країну всіма можливими способами. Дає безліч інтерв’ю, аби ще більше розширити підтримку України в світі. І ми йому за це вдячні», – зазначив проректор Ігор Король.

Американський професор прочитав для студентів УжНУ лекцію про штучний інтелект і його роль у науці Професор Айзенберг уже девʼять років очолює кафедру компʼютерних наук в Манхеттенському університеті. Проте підтримує тісні звʼязки з альма-матер, регулярно проводить онлайн-курси для студентів УжНУ і, зокрема, курує аспірантів.

«Завжди приїжджаю з великим задоволенням. І навіть коли читаю курси онлайн, це приносить мені радість. Два роки поспіль щосеместру я проводжу курси. Студенти чудові, прагнуть до знань, хочуть стати фахівцями. Уже девʼятий рік працюю завідувачем кафедри компʼютерних наук у Мангеттенському університеті в Нью-Йорку. До цього багато років працював у Техасі, а також у кількох європейських країнах. Моя спеціалізація – штучні нейронні мережі. Також керую двома ужгородськими аспірантами, що мені дуже приємно. Один із них уже близький до захисту дисертації», – розповідає професор.

Американський професор прочитав для студентів УжНУ лекцію про штучний інтелект і його роль у науціЗавідувачка кафедри системного аналізу та теорії оптимізації УжНУ Мирослава Глебена наголосила на важливості лекцій професора Айзенберга для вдосконалення навчального процесу: «Мені пощастило, адже Ігор Наумович був моїм учителем, і я з власного досвіду знаю, наскільки захопливо він розповідає про комплекснозначні нейромережі та обробку зображень. Тому при відкритті нової спеціальності ми запровадили й дві нові дисципліни – «Системи обробки зображень та комп’ютерний зір» та «Комплекснозначні неройромережі. Deep Learning». І запросили такого відомого фахівця для викладання цих дисциплін, бо впевнені: студенти зацікавлено слухатимуть його лекції й сумлінно виконуватимуть всі завдання і лабораторні роботи. Ігор Наумович є не лише експертом у наукових дисциплінах. Ми стежимо й за його політичним блогом. Він є автором статей на «OBOZREVATEL» та «Тверезо.ua», де публікує цікаві аналітичні огляди українською й англійською мовами».

Своєю чергою, завідувач кафедри кібернетики і прикладної математики Павло Мулеса акцентував на важливості таких лекцій для студентів альма-матер: «Лекції іноземних фахівців цінні ще й тому, що це показник міжнародної співпраці факультету. Особливо важливі такі контакти з нашими студентами й аспірантами в науковій складовій. Професор пропонує цікаву тему, і дуже добре, що в здобувачів освіти є можливість з нею докладно розібратися.

Лекція мала позитивні відгуки від студентів. Магістрант УжНУ Олександр Січ зауважив, що зміст заняття надихає на дальші дослідження й сприяє поглибленню знань у сфері штучного інтелекту та обробки зображень: «Хочу подякувати за ці лекції. Вони виявилися неймовірно корисними, адже базувалися на особистій практиці професора. Можу сказати, що лекції надихнули як мене, так і моїх колег досліджувати нові речі. Особливо зацікавили теми обробки і збереження фотографій. Наприклад, я ніколи раніше не розумів, як стискаються різні типи файлів, як-от графічні зображення чи музика у форматі MP3. Застосовував ці знання й у своїй роботі».

Співпраця із закордонними науковцями допомагає студентам здобувати як актуальні знання, так і розвивати новітні технології, необхідні для розв’язання актуальних проблем, в Україні зокрема.

Тетяна Лесюк – для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.