Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Аспірант УжНУ – один із перших видав книжку про сучасну російсько-українську війну

Аналіз гібридної війни проти України за матеріалами газети «The New York Times» запропонував Юрій Офіцинський

0 1 157
Юрій Офіцинський та Лариса Капітан
Юрій Офіцинський та Лариса Капітан
20 вересня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка відбулася презентація монографії «Сучасна російсько-українська війна» аспіранта Ужгородського університету Юрія Офіцинського. Дослідження молодого науковця вийшло друком за сприяння Національної спілки краєзнавців України й стало одним із перших аналізів гібридної війни, яка триває.

Книжка Юрія Офіцинського написана на перетині американістики й україністики за матеріалами газети «The New York Times», у якій упродовж 2013–2017 років було близько 400 матеріалів про цей геополітичний конфлікт. За словами модераторки презентації й наукового керівника автора, доктора історичних наук, професора кафедри історії України Лариси Капітан, Юрій Офіцинський у роботі дав оцінку сучасній російсько-українській війні й спрогнозував її дальший розвиток.

Аспірант УжНУ - один із перших видав книжку про сучасну російсько-українську війнуЗа спостереженнями автора, найстарша газета США «The New York Times» чи не щодня згадувала про ситуацію в Україні впродовж 2014 року, у наступні ж роки ця статистика зменшилася в рази. У роботі запропоновано періодизацію конфлікту. Історик висловив переконання, що Україна завершила б АТО вже влітку 2014-го, якби сепаратистів не підтримала російська армія. Юрій Офіцинський назвав зовнішні й внутрішні чинники виникнення сучасної гібридної війни та назвав держави, які найбільше підтримують Україну. Попри те, що за три роки залишилися не виконаними Будапештський меморандум, Мінські статті, не працює механізм захисту в ООН, автор монографії називає плюсом цієї війни те, що за цей час армія набула досвіду і стала значно сильнішою.

Прийшли підтримати молодого науковця й колеги з рідного факультету. Викладач кафедри нової і новітньої історії та історіографії Сергій Ганус назвав книжку талановитою, бо автор має добру школу за спиною і наукове сумління, адже монографія пропонує не тільки виклад подій за матеріалами американської преси, а й їх аналіз. Колега порадив розширити дослідження, доповнивши його матеріалами «The Washington Post» та інших.

Роман Офіцинський
Роман Офіцинський

Євген Бевзюк відзначив спробу науковця виконати контент-аналіз теми, спираючись на конкретні цифри. Крім того, запропонував читати історикам на старших курсах джерелознавство.

Своїми враженнями також поділилися кандидати історичних наук Василь Міщанин, Наталія Радченко, Ігор Прохненко та інші.

Наприкінці презентації завідувач кафедри історії України, професор Роман Офіцинський, який був і науковим консультантом роботи, привітав сина-колегу з виходом книжки й побажав усім не втрачати здатності радіти за успіхи інших.

Електронна версія книжки є у вільному доступі.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.