Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгород має ще одну міні-скульптурку – «Hallom»

Відкривав чергову родзинку обласного центру професор УжНУ Федір Шандор

0 1 030
Ужгород має ще одну міні-скульптурку – «Hallom»
Урочистий момент відкриття скульптурки
17 вересня, у день народження винахідника першої у світі телефонної станції угорця Тиводара Пушкаша, поблизу будівлі Ужгородського поштамту відкрили нову міні-скульптурку «Hallom».

З угорської «hallom» означає «чую» – саме це слово, зі слів очевидця Томаса Едісона, свого часу Тиводар Пушкаш сказав при тестуванні телефонного зв’язку. Невдовзі воно перетворилося на загальновідоме «алло», яким і нині послуговуються в усьому світі.

Ужгород має ще одну міні-скульптурку – «Hallom»
Міні-скульптурка «Hallom»

Автор маленького телефона – відомий ужгородський скульптор Михайло Колодко, який нині живе і працює в Будапешті. Якраз йому під час відкриття міні-скульптурки й намагався зателефонувати професор УжНУ Федір Шандор, який відкривав пам’ятник.

Зв’язок із Будапештом встановити вдалося не одразу, однак Михайло Колодко зауважив: «Hallom! Hallom! Федя, радій, що взагалі зміг зв’язатися, бо ж у часи Едісона зв’язок був іще гіршим! Сьогодні ми можемо передавати у мільйони разів більше інформації, ніж тоді. Відтепер із місця, де встановлено цей телефон, потрібно дзвонити коханій людині і казати: «Hallom».

Студентка факультету туризму та МК Марія Заболотна теж прийшла на відкриття міні-скульптурки, аби побачити нову туристичну родзинку міста й уміти правильно нею користуватися. Дівчина каже: «Найчастіше я телефоную мамі – іншим майже не дзвоню. Частенько спілкуюся у месенджері. Мої рідні дуже далеко, тож говорю з ними приблизно по півгодини, бо тут моє життя вирує і треба про все розповісти. І, звісно, перше, що кажу в слухавку – алло».

Ужгород має ще одну міні-скульптурку – «Hallom»Тож мерщій шукати нову ужгородську атракцію на Поштовій та дзвонити звідти коханим!

Ксенія Шокіна,
відео – Ужінформу
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.