Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

День кар’єри: Як «прокачати» свої «м’які» навички і що є ключовим під час пошуку роботи?

До участі в Днях кар’єри ЄС в Україні впродовж року залучають 15 найкращих університетів, і УжНУ – серед них

1 237

День кар’єри: Як «прокачати» свої «м’які» навички і що є ключовим під час пошуку роботи?

Закінчуєш університет, тримаєш у руках диплом і не розумієш, що далі. Аби мінімізувати такі ситуації, в УжНУ кілька років поспіль улаштовують Дні кар’єри. У вівторок, 3 листопада, у рамках проведення Дня кар’єри ЄС в Ужгородському національному університеті відбулася низка заходів.

Відкрив зустріч проректор із науково-педагогічної роботи УжНУ Ігор Король. Він наголосив на важливості комунікації, що стає можливою на подібних заходах, між працедавцями та потенційними робітниками. Адже це можливість краще порозумітися і відповідати вимогам та очікуванням одне одного.

Привітав учасників панельної дискусії і менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков. Він зауважив, що до участі у Днях кар’єри ЄС в Україні впродовж року залучають 15 кращих університетів і УжНУ – серед них.

ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ

Юрій Фущич
Юрій Фущич

У ході панельної дискусії начальник Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич говорив про попит і пропонування на ринку праці Закарпаття. «Нині на підприємствах переробної промисловості Закарпаття пропозицій маємо найбільше – 30.7%. Також популярними є вакансії у сфері торгівлі, освіти, організації громадського харчування та охорони здоров’я, у транспортній галузі. Ми бачимо, що претендентів на одне робоче місце стало більше, ніж торік. Тепер є вакансії, де середні зарплати перевищують 11 і навіть 20 тисяч. Головне – знайти роботу до душі і бути в ній успішним».

Повністю прослухати виступ Юрія Фущича можна ТУТ.

Ігор Король
Ігор Король

«Університети повинні створювати умови для креативності випускників і своїх працівників. Нині керуємося не лише тим, що студенти обов’язково повинні вміти на певному курсі, а й тим чого вони хочуть навчитися», – зауважив про новітні парадигми симбіозу теоретико-практичної підготовки випускника проректор УжНУ Ігор Король. Відтак розповів про гнучкість Ужгородського університету відповідно до запитів ринку праці, про нові навчальні програми, трансформацію факультетів УжНУ, стартапи тощо.

Повністю прослухати виступ Ігоря Короля можна ТУТ.

Денис Черніков
Денис Черніков

У своїй доповіді менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков говорив про європейські підходи у пошуку роботи. Йшлося про сферу можливостей від Erasmus+ та сприяння молодіжній зайнятості. Також пан Черніков зауважив, що в пріоритеті розвитку економіки ЄС – зелений курс, цифровізація та створення європейського простору здоров’я. Саме на ці напрямки радить орієнтуватися студентам.

Повністю прослухати виступ Дениса Чернікова можна ТУТ.

Віталій Андрейко
Віталій Андрейко

Про тенденції на ринку праці, попит і пропонування знань і навичок, а також про навички, які знадобляться для побудови успішної кар’єри, говорив завідувач кафедри міжнародних студій і суспільних комунікацій ФІМВ Віталій Андрейко. «Важливо надавати увагу не лише професійним знанням та іноземним мовам, а й здатності оперативно реагувати на вимоги суспільства та ринку праці, займатися самоосвітою, брати відповідальність за рішення, вміти комунікувати».

Повністю прослухати виступ Віталія Андрейка можна ТУТ.

День кар’єри: Як «прокачати» свої «м’які» навички і що є ключовим під час пошуку роботи?УжНУ співпрацює з роботодавцями та великими підприємствами краю. Тож про розвиток кар’єри та інноваційні робочі рішення розповів керівник відділу тестування ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітет» Ігор Сернівка. «УжНУ – базовий університет, з яким ми співпрацюємо від початку роботи компанії. Нині залучаємо і випускників інших вишів країни. Але 40% наших працівників – це фахівці УжНУ, на яких ми спираємося передусім. 48% топ-менеджерів компанії Jabil Ужгород – теж випускники УжНУ. Це демонструє довіру корпорації до випускників вишу».

Повністю прослухати презентацію Ігоря Сернівки можна ТУТ.

Оксана Свєженцева
Оксана Свєженцева

Оксана Свєженцева, очільниця відділу міжнародних зв’язків УжНУ, говорила про програми академічної мобільності та їх вплив на формування конкурентоздатного фахівця. Пані Свєженцева наголосила на важливості всебічного розвитку – «саме навички, які можна здобути на стажуваннях, короткотермінових навчаннях, очікує роботодавець. Ми повинні орієнтуватися на підготовку конкурентоспроможного висококваліфікованого фахівця, який перейматиме досвід зарубіжний і захоче втілювати його у нашій державі». Також вона розповіла про різновиди академічної мобільності, які нині доступні в УжНУ.

Повністю прослухати виступ Оксани Свєженцевої можна ТУТ.

Тетяна Бутурлакіна
Тетяна Бутурлакіна

Про важливість побудови кар’єрної траєкторії для формування професійної компетентності розповідала директорка Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна. «Кар’єрна траєкторія – це план індивідуального професійного розвитку, включно з компетентностями, компетенціями, фаховістю та особистими якостями. Це адаптованість кар’єрного сценарію до умов життя. І вона дає можливість окреслити горизонти кар’єрного зростання і розпланувати все чітко у часі та за результатами».

Повністю прослухати виступ Тетяни Бутурлакіної можна ТУТ.

Ігор Тодоров
Ігор Тодоров

Професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ Ігор Тодоров окреслив вплив євроінтеграції України на поглиблення туристичного потенціалу Закарпаття. «Потенційна вага краю значно більша, ніж те, що маємо. Для її реалізації потрібно багато людей, зокрема і наших студентів та випускників. Закарпатська область може стати локомотивом європейської інтеграції через туризм».

Повністю прослухати виступ Ігоря Тодорова можна ТУТ.

Любов Когуч
Любов Когуч

А заступниця начальника управління туризму та курортів – начальниця відділу розвитку дестинацій та курортів Закарпатської ОДА Любов Когуч порушила проблему застосування державних стандартів під час надання туристичних послуг. «Щоб якісно надавати послуги, потрібно дотримуватися стандартів. Наразі в Україні більшість розроблених у сфері туризму стандартів не перекладені з англійської. Тобто суб’єкти господарювання не можуть повноцінно отримувати інформацію, щоб рости у якості надання послуг до європейського рівня. Досі є низка важливих стандартів, які не розроблені на рівні України. Частково ми вирішуємо цю проблему через університети».

Повністю прослухати виступ Любові Когуч можна ТУТ.

ТРЕНІНГИ SOFT SKILLS

Наступна частина Дня кар’єри складалася із тренінгів, спрямованих на розвиток кар’єрних умінь та навичок: написання резюме, мистецтва публічних виступів, самопрезентації та реалізації себе у професії.
День кар’єри: Як «прокачати» свої «м’які» навички і що є ключовим під час пошуку роботи?
Пропонуємо читачам стислі версії тренінгів.

«ІНСТРУМЕНТИ КАР’ЄРНОГО ПЛАНУВАННЯ»
Тренерка – Бутурлакіна Тетяна Олександрівна, к. е. н., доцентка, директорка Центру кар’єри УжНУ

«ЯК ВИГРАТИ СТИПЕНДІЮ НА КРЕДИТНЕ НАВЧАННЯ ЧИ СТАЖУВАННЯ ЕРАЗМУС+?»
Тренерка – Свєженцева Оксана Іванівна, к. і. н., доцентка, начальниця відділу міжнародних зв’язків УжНУ

«МИСТЕЦТВО ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ»
Тренерка – Бондаренко Вікторія Михайлівна, к. е. н., доцентка кафедри БАММ

«УСПІШНЕ РЕЗЮМЕ: ПРАКТИКУМ СКЛАДАННЯ. СПІВБЕСІДА З РОБОТОДАВЦЕМ: ПРАВИЛА САМОПРЕЗЕНТАЦІЇ»
Тренерка – Бутурлакіна Тетяна Олександрівна, к. е. н., доцентка, директорка Центру кар’єри УжНУ

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.