Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Народні депутатки платформи «Безпека. Жінки. Мир» зустрілися зі студентами УжНУ

Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Геращенко, Марія Іонова, Ірина Фріз відповіли на актуальні питання молоді про стосунки України з ЄС, проблему Донбасу, загрози для свободи слова тощо

0 114
30 січня Закарпаття відвідали народні депутатки 9-го скликання Верховної Ради: голова Комітету ВР з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе, членкині Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко та Марія Іонова, членкиня Комітету ВР з питань антикорупційної політики та Тимчасової спецкомісії ВРУ з питань правового статусу ветеранів війни Ірина Фріз.

Обраниці мали низку зустрічей з політиками, освітянами, промисловцями краю, не оминули й УжНУ.

Народні депутатки платформи «Безпека. Жінки. Мир» зустрілися зі студентами УжНУ

Представила гостей проректорка з наукової роботи Мирослава Лендьел, яка подякувала депутаткам за візит і наголосила, що такі зустрічі дуже важливі для студентства. Про це свідчить і той факт, що, попри канікули, у залі зібралася велика аудиторія зацікавлених студентів: майбутніх політологів, міжнародників, істориків.

Розпочала виступ Іванна Климпуш-Цинцадзе, розповівши про свою роботу в комітеті та про сучасний стан відносин між ЄС та Україною. Продовжила розмову на цю тему й Ірина Геращенко.

Далі перейшли до спілкування. Найбільше молодь цікавили питання врегулювання ситуації на Донбасі, адже нині питання миру й безпеки є найбільш гострим для України. Депутатки наголошували, що миру прагне кожен громадянин, але не варто досягати його ціною зради державних інтересів та нівелювання дипломатичних здобутків попередніх років. Позиція Укараїни на міжнародній арені має бути твердою й непохитною, а термінологія – продуманою.

Марія Іонова акцентувала увагу на дипломатичній мові документів, а також закликала називати речі своїми іменами «Росія – держава-агрессор, яка розпочала війну на Донбасі». Ірина Фріз розповіла про систему захисту ветеранів.

Пролунало й питання про позицію Угорщини щодо блокування діалогу високого рівня України з НАТО та проблеми нацменшин, на що дістали однозначну відповідь: Україна має дбати передусім про свої державні інтереси, а не керуватися вказівками з боку сусідів.

Також зачепили питання національної пам’яті та збереження української ідентичності. Пані Климпуш-Цинцадзе зазначила, що, хоч конструювання державницької самосвідомсті і є особистим вибором кожного громадянина, держава теж має показувати свою активну позицію в цьому питанні. Одна з присутніх студенток відповіла, що всупереч бажанню влади мати «неконфліктних героїв», це неможливо, адже «герой – це той, хто у час найбільшого розпалу конфлікту обрав для себе сторону добра і сміливо її відстоював. Бо насправді є різниця, вулицею імені якого героя ходити й під чиїм пам’ятником зустрічати кохану».

Народні депутатки платформи «Безпека. Жінки. Мир» зустрілися зі студентами УжНУЩе поговорили про Brexit у контексті втрати Україною сильного союзника всередині ЄС, про інформаційну й енергетичну безпеку.

Обговорили і законопроєкт «Про дезінформацію», який несе пряму загрозу свободі слова в державі.

Депутатки відзначили, що питання були фаховими і глибокими, зокрема Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила: «Розуміння внутрішніх і зовнішніх процесів тут значно краще, ніж у багатьох народних депутатів монобільшості».

Гості прийшли не з порожніми руками: подарували українськомовні художні книги, зокрема й авторства бійців АТО–ООС, – університетській книгозбірні.

Галина Гичка,
фото з ФБ-профілів Іванни Климпуш-Цинцадзе та Ірини Геращенко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.