Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доцент кафедри журналістики навчав студентів-медійників фактчекінгу в журналістських розслідуваннях

Володимир Тарасюк після семінару в Києві ділився досвідом з молоддю в УжНУ

0 216
Днями на відділенні журналістики УжНУ в рамках чергового засідання прес-клубу молодого журналіста «Медіаперспективи» відбувся тренінг «Фактчекінгові технології в журналістських розслідуваннях на прикладі поліетнічного регіону». Влаштував його для студентів головний редактор університетської газети «Погляд», доцент кафедри журналістики Володимир Тарасюк.
Володимир Тарасюк
Володимир Тарасюк

Нещодавно побувавши на семінарі «Можливості та перспективи регіонального фактекінгу» в Києві в рамках проекту «Посилення громадського контролю в регіонах України ІІ», який реалізує чеська громадська організація «Асоціація з міжнародних питань» (АМО) за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки, Володимир Юрійович вирішив поділитися набутими в столиці знаннями та навичками з юними колегами.

Під час тренінгу говорили про особливості фактчекінгу та його інструментарій. Присутні дізналися й про те, як і на яких відкритих ресурсах шукати інформацію про людей, майно, гроші. Адже саме за цими основними напрямками здебільшого журналісти перевіряють факти. Володимир Юрійович наголосив на тому, що майбутні медійники насамперед повинні цим перейматися в контексті життєдіяльності свого регіону та доносити відповідну інформацію до людей. Спікер закликав здобувачів фаху активно використовувати фактчекінг у своїй медійній діяльності, який ще й просто інтригує майбутньою розв’язкою дослідження факту.

Наприкінці заходу Володимир Тарасюк розповів про можливість участі студентів у всеукраїнському конкурсі з фактчекінгу та разом із колегою по кафедрі й прес-клубу Наталією Толочко відзначили двох студенток за найкращі запитання сувенірною продукцією від згаданого проекту («Посилення громадського контролю в регіонах України ІІ») – ручками із назвою платформи фактчекінгів в Україні. Також присутні сфотографувалися на згадку.

Доцент кафедри журналістики навчав студентів-медійників фактчекінгу в журналістських розслідуванняхВраженнями від тренінгу поділилася студентка ІІ курсу Ірина Неменуща: «Я вважаю, що фактчекінг – необхідний процес для будь-кого. Особливо з проекцією на читачів, адже якісне видання не дозволить собі публікувати неправдиву інформацію. Оскільки фейкові дані є поширеним явищем, то фактчекінг і його технології важливі для громадян. Осягнути цей процес неважко. А якщо виникають труднощі, то такі тренінги обов’язково допоможуть розібратися й знайти потрібні для перевірки сайти».

Олександра Костьо,
студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.