Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Емоції й нотки болю в озвучувані складнощів засвідчують непідробне вболівання за свою справу, – ректор Володимир Смоланка

У рамках запланованих зустрічей з колективами структурних підрозділів вишу для виявлення проблемних питань та їх розв’язання на філфак завітало керівництво університету

0 533

Емоції й нотки болю в озвучувані складнощів засвідчують непідробне вболівання за свою справу, – ректор Володимир Смоланка

Днями ректор Ужгородського університету Володимир Смоланка з проректорами Мирославою Лендьел та Дмитром Соймою мали робочу зустріч з викладачами філологічного факультету, під час якої у форматі активного діалогу обговорили актуальні, нерідко й болісні питання матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу, педагогічного навантаження, пошуку інноваційних шляхів розвитку відділень філфаку тощо.
Ректор Володимир Смоланка за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди ювілею нагородив грамотою доцентку Юлію Юсип-Якимович
Ректор Володимир Смоланка за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди ювілею нагородив грамотою доцентку Юлію Юсип-Якимович

Захід відбувся у рамках запланованих зустрічей з колективами структурних підрозділів вишу з метою виявлення проблемних питань та їх розв’язання. Утім через пандемію протягом останніх 10 місяців такі візити доводилося переносити.

Перед власне обговоренням стану справ на факультеті ректор Володимир Смоланка за багаторічну сумлінну працю й високий професіоналізм нагородив грамотами доцентку кафедри словацької філології Юлію Юсип-Якимович, доцентку кафедри української мови Анастасію Вегеш, професорів кафедри слов’янської філології та світової літератури Анатолія Виноградова та Людмилу Устюгову.

Насамперед деканеса філфаку Галина Шумицька тезово представила стан поточних справ на факультеті, зосередивши увагу на освітніх програмах, кількісному наборі  студентів, міжнародних проєктах, наукових досягненнях, матеріальному забезпеченні. Зокрема зазначила, що на підрозділі діє 5 кафедр, навчання на яких забезпечує 57 наукових працівників, з них 7 професорів, 35 кандидатів наук, доцентів, 8 старших викладачів та 8 викладачів, а після випуску цьогорічних магістрів тут навчається 477 студентів. Відтак Галина Василівна коротко охарактеризувала спеціальністі по кафедрах, наголошуючи на їх здобутках, важливих для кожного аспектах та проблемах, можливостях для зростання.

Наталія Венжинович дарує ректору філологічний «Науковий вісник»
Наталія Венжинович дарує ректору філологічний «Науковий вісник»
Проректорка УжНУ Мирослава Лендьел та деканеса філфаку Галина Шумицька
Проректорка УжНУ Мирослава Лендьел та деканеса філфаку Галина Шумицька

«Хочу відзначити, що наші кафедри, де відбувається викладання за спеціальностями «Філологія» та «Середня освіта», взяли активну участь в акредитації аспірантських програм. 2020-го масштабну міжнародну наукову конференцію організувала кафедра української мови, навіть в умовах карантину, а на цей рік запланувала ще принаймні дві. На факультеті працює Навчально-дослідницька лабораторія української літератури та фольклору при кафедрі української літератури. На відділенні журналістики успішно діє пресклуб молодого журналіста «Медіаперспективи». Разом із факультетом інформаційних технологій працюємо над цікавим і перспективним проєктом щодо створення, а нині вже наповнення інтерактивної карти діалектів…

І маю сказати, що мрії таки здійснюються. Зокрема, якщо говорити про матеріально-технічне забезпечення, яке нині є на факультеті. Ось і зараз ми перебуваємо в сучасній ошатній аудиторії. Усі вікна на факультеті вже нові, маємо комп’ютерний клас, який одночасно є й лінгафонним кабінетом, з’явився нарешті якісний Wi-Fi, кожна кафедра дістала нове комп’ютерне обладнання – і цей перелік можна продовжувати… Звичайно, ми дуже задоволені. Тож укотре хочу подякувати керівництву університету та нашим міжнародним партнерам за сприяння».

Відтак з подарунком і подякою виступила завідувачка кафедри української мови Наталія Венжинович, яка презентувала ректорові два випуски філологічного «Наукового вісника», де представлені праці учасників згадуваної вже міжнародної конференції, присвяченої проблемам фразеології. «Одна людина ніколи б цього не зробила, якби не було підтримки керівництва та доброї волі колег – людей, які багато й плідно попрацювали», – підсумувала Наталія Федорівна.

Активними на обговоренні були представники кафедри журналістики. Зокрема т. в. о. завкафедри Євген Соломін привернув увагу керівництва до вічного проблемного питання – нестачі новітнього технічного забезпечення, що має допомагати студентам-журналістам здобувати якісні практичні навички. І хоч участь у ґрантових проєктах дозволяє дещо компенсовувати, цього недостатньо для задоволення потреб сьогодення. Ректор пообіцяв сприяти у вирішенні найнагальнішого, наскільки це можливо в нинішніх реаліях. Доцентка Галина Шаповалова розповіла про успіхи в одному з міжнародних проєктів кафедри журналістики – DESTIN – у межах програми Erasmus+ й відзначила, що, відповідно до звіту експертів, саме ужнівський підрозділ медійної освіти здобув найвищі бали за оновлення навчальних планів і програм та увідповіднення їх з європейськими стандартами.

Про навчально-дослідницьку лабораторію, згадану у розповіді Галини Шумицької, доповнила завідувачка кафедри української літератури Валентина Барчан, звернувшись із проханням підтримки працівників. Також Валентина Володимирівна акцентувала увагу на потребі зміцнення наукового кадрового потенціалу факультету, закликаючи колег активізуватися в напрямі захисту докторських дисертацій.

Своєю чергою, завідувачка кафедри слов’янської філології та світової літератури Наталія Бедзір подякувала за наявність бюджетних місць, разом з тим згадала про нестачу годин для нечисленних груп, що негативно впливає на якість навчання. Підтримала цю думку й очільниця словакістів та богемістів Наталія Петріца, адже іноземні лектори, які забезпечують для першокурсників базові знання, не вкладаються у відведений час. Згадала Наталія Миколаївна і про зустріч з новопризначеним Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді Паволом Панісом, який запропонував тісну співпрацю, що може забезпечити збільшення кількості студентів на словацькій кафедрі.

На завершення робочої зустрічі ректор Володимир Смоланка докладно прокоментував зауваження, відреагував на прохання викладацького складу. «Факультет справді розвивається, прогресує – і це дуже для нас важливо. Навіть те, що так емоційно, навіть з болем озвучували тут промовці щодо деяких складнощів, є позитивним сигналом, адже засвідчує непідробне вболівання за свою справу. Для мене, як очільника вишу, це дуже показово. І зі свого боку я гарантую максимальне сприяння. Хочу подякувати Галині Василівні, усім завідувачам, викладачам за те, що активно виступали, обговорили здобутки, й непрості питання. Це все – орієнтири для нас, аби ми знали, чи у правильному напрямку рухаємося. Добре, що є і критичні зауваження, адже так бачимо, чого ще не зроблено, як можна допомогти, де потрібно вступити в діалог», – резюмував Володимир Іванович.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.