Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

ОАСК проти правопису. Заява Академії наук вищої школи України

АН вищої школи України наголошує: рішення Президії НАН та Колегії МОН України від 21 жовтня 2018 року, якими затверджено нову редакцію Українського правопису, ніким не оскаржені й продовжують діяти в повному обсязі

0 78

ОАСК проти правопису. Заява Академії наук вищої школи України

Як повідомили ЗМІ, 28 січня 2021 р. Окружний адміністративний суд Києва скасував Постанову Кабінету Міністрів України № 437 від 22 травня 2019 р., якою було затверджено нову редакцію Українського правопису.

Формальною мотивацією цього рішення стало те, що уряд начебто не мав права регулювати правописні питання.

Хоча реально не важко бачити, що воно лежить у річищі масштабного антиукраїнського реваншу, який здійснюється останнім часом, зокрема, й через інструменти корумпованої й контрольованої проросійськими силами судової системи.

ОАСК проти правопису. Заява Академії наук вищої школи УкраїниАН вищої школи України нагадує, що тривала робота над новою редакцією Українського правопису розпочалася ще 2002 року.

Однак лише той склад Національної правописної комісії, який був сформований урядом у 2015 році і включав усіх провідних учених-лінгвістів з академічних установ та університетів, зумів дійти до консенсусного рішення і запропонувати нову редакцію правопису, яку винесли на громадське обговорення.

АН вищої школи України у вищезазначеній комісії представляли професори А. П. Загнітко, О. Д. Пономарів, М. В. Стріха та О. І. Чередниченко.

У ході цього безпрецедентно широкого обговорення надійшло близько 600 звернень наукових та освітніх установ, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та окремих громадян, які містили приблизно три тисячі пропозицій.

Усі вони були узагальнені і проголосовані. Підсумковий компромісний варіант правопису було розглянуто і одноголосно затверджено на спільному засіданні Президії Національної академії наук України та Колегії Міністерства освіти і науки України 21 жовтня 2018 року.

Саме цей варіант ліг в основу урядового рішення від 22 травня 2019 року, і його схвально зустріла більшість філологічної спільноти (хоч водночас він став мішенню атак антиукраїнських сил).

АН вищої школи України наголошує: рішення Президії НАН та Колегії МОН України від 21 жовтня 2018 року, якими затверджено нову редакцію Українського правопису, ніким не оскаржені й продовжують діяти в повному обсязі.

Тому ми закликаємо Національну комісію зі стандартів державної мови, на яку після набуття чинності Законом про державну українську мову покладено й питання правопису, своїм рішенням підтвердити чинність нової редакції Українського правопису, затвердженої Президією НАН та Колегією МОН України 21 жовтня 2018 року.

Саме на такій основі можна буде продовжити дальший природний процес вдосконалення національної правописної системи.

Ухвалено Президією АН вищої школи України 28 січня 2021 р. одноголосно.

Олександр Наконечний, Президент АН вищої школи України, для УП
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.