Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ярмарок спеціальностей: як студенти УжНУ допомагали школярам обрати фах

Організатори стверджують, що тепер чудова нагода познайомитися з усіма факультетами й обрати той, який навесні можна буде відвідати та дізнатися про нього докладно

1 1 561
Ужгородський університет від початку нового навчального року вперше відчинив свої двері для учнів міста Ужгорода та Закарпатської області. Цього разу – в новому форматі.
Марія Яцьків
Марія Яцьків

«Сьогодні у нас проходить ярмарок спеціальностей, – розповідає організаторка заходу, очільниця центру гуманітарно-виховної роботи, профорієнтації та працевлаштування УжНУ Марія Яцьків. – Це своєрідний день відкритих дверей, але в такому форматі, який ми ще не робили. Учні 9–11 класів різних шкіл Ужгорода і Закарпаття мають змогу ознайомитися з усіма факультетами та спеціальностями, за якими можуть здобувати вищу освіту в нашому університеті».

У читальному залі Наукової бібліотеки УжНУ розташувалися представники всіх факультетів. Учні могли дізнатися більше про кожну спеціальність; поспілкуватися зі студентами, які на ній навчаються; обрати, що їм більше до душі, та дізнатися, ким можна працювати після закінчення.

Кожен факультет мав власні способи зацікавлення молоді. Скажімо, за столом біофаку можна було дослідити життя мікроорганізмів під мікроскопом; студенти хімічного факультету показували яскраві реакції у пробірках; стоматологічний – презентував макети людських щелеп і зубів, а медичний – кінцівок та внутрішніх органів; філологічний факультет підготував мовні задачки і вручав школярам призи за правильні відповіді і т. д.

Дев'ятикласниці ліцею №5
Дев’ятикласниці ліцею №5

Юлія, Еліна та Наталія, дев’ятикласниці Ужгородського ліцею №5, ознайомилися зі всіма спеціальностями, що були представлені на ярмарку. Дівчата кажуть, що найбільше їх зацікавили біологічний, географічний та факультет міжнародних економічних відносин. У своєму виборі школярки зважають на привабливі перспективи в майбутньому й широкий горизонт для досліджень.

Мар'яна Марусинець
Мар’яна Марусинець

Завітала на ярмарок спеціальностей і директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації Мар’яна Марусинець.

Поважна гостя зауважує: «Важливість цього заходу в тому, що ми залучаємо старші класи, які вже постають перед вибором майбутньої професії. Спеціальностей насправді дуже багато, деякі з них актуалізовані й працюватимуть в перспективі, а декотрі вже не на часі. Для учнів дуже важливо зорієнтуватися у виборі тих професій, до яких вони мають інтереси, схильності, бажання та в яких є потреба на ринку.

Коли школяр спілкується наживо зі студентами, він дістає набагато більше інформації, ніж від ЗМІ, батьків або свого уявлення того чи того фаху. Така зворотна рефлексія дає можливість зрозуміти сутність вибору професії. Дуже важливо не схибити й обрати той фах, який дасть змогу самореалізовуватися, самовдосконавлюватися й мати від цього задоволення. Бо якщо працюєш за спеціальністю, але не насолоджуєшся цим, – не маєш руху, динаміки, розвитку.

Наше завдання – саме розвиток учнів, адже згодом вони зможуть збагачувати економіку, залучати інвестиції й інновації для нашого краю. Якщо розглядати минулорічну статистику, то 49% абітурієнтів з області обрали для вступу саме Ужгородський національний університет. Сьогоднішній захід вкотре підтверджує, що інтерес до закарпатських вищих навчальних закладів у молоді все ж є».

Ярмарок вакансій матиме продовження навесні у вигляді класичного заходу – Дня відкритих дверей. Організатори стверджують, що тепер чудова нагода познайомитися з усіма факультетами й обрати один, який навесні можна буде відвідати та дізнатися про нього докладно – зазирнути в авдиторії, пройтися лабораторіями, побачити все зсередини.

Анастасія Лабик
1 Коментар
  1. Підсумки вступної компанії підбили на пресконференції в Закарпатській ОВА ‣ Медіацентр

    […] Вступна кампанія триває протягом усього року, зауважує проректор УжНУ Ігор Король. Зокрема це стосується постійної профорієнтаційної роботи, яка триває в університеті без упину онлайн і офлайн. Наприклад, учора в УжНУ відбувся «Ярмарок спеціальностей». […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.