Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Утеплення стін, заміна вікон, ремонти санвузлів: в УжНУ триває реалізація масштабного проєкту з енергоощадження

У спорудах навчально-лабораторного корпусу на БАМі заплановано оновити технічний поверх, утеплити дах, замінити вікна, які цього потребують, утеплити й пофарбувати фасад, а також реконструювати вхід

0 260
Медіацентр уже розповідав, що в студентському гуртожитку № 4 триває утеплення фасадів. На цей момент ці роботи завершили, тож беруться за поліпшення енергоефективності головного університетського корпусу на БАМі. Ми поспілкувалися з ректором УжНУ Володимиром Смоланкою та проректором Олександром Рогачем і дізналися більше про те, як зміняться умови навчання і проживання студентів у рамках реалізації ґрантового проєкту від NEFCO.

Про утеплення гуртожитків та університетських корпусів ректор УжНУ Володимир Смоланка говорив протягом кількох років. Сам проєкт «Вища освіта України», ініційований Міністерством освіти і науки, Європейським інвестиційним банком та Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), стартував ще 2017 року. Через пандемію COVID-19, а відтак повномасштабну війну в Україні реалізація затягнулася.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка обирає майбутній колір фасаду головного корпусу
Ректор УжНУ Володимир Смоланка обирає майбутній колір фасаду головного корпусу

«Відбувався проєкт у кілька етапів. Ужгородський університет проходив відбір з-поміж 130 вишів і в підсумку став одним із 3 переможців, — каже ректор Володимир Смоланка. — Надзвичайно приємно, що партнери відзначають виконану роботу наших фахівців і підготовану документацію як найкращу. Це стало можливим завдяки злагодженим та ефективним діям усієї команди з упровадження проєкту».

Університет співфінансує 20% робіт, інші 80% коштів виділяють партнери з Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля («Фонд E5P»). Загалом вартість проєкту становить 4 162 583 євро.

Про реалізоване й заплановане розповідає проректор Олександр Рогач: «У межах проєкту планували виконати більше робіт, однак повномасштабна війна внесла свої корективи, тож частину запланованого довелося скасувати. У 4-му гуртожитку вже завершили всі зовнішні роботи й частково внутрішні: утеплили й пофарбували фасад, замінили вікна, зовнішні двері, зробили теплоізоляцію підлоги технічного поверху, відновили парапети, модернізували систему опалення, встановили сучасний тепловий пункт. До жовтня 2024 року плануємо замінити й полагодити всі санвузли та стояки у 4-му гуртожитку, відновити всі кухні, капітально відремонтувати системи холодного водопостачання, каналізації, встановити PV та геліосистему тощо.

Паралельно у вересні розпочали роботи у корпусах А, Б, В, Г навчально-лабораторного корпусу на БАМі, реалізуємо цілу низку заходів для поліпшення енергоощадження. Там реконструюємо технічний поверх, утеплимо дах, замінимо всі вікна, які цього потребують, утеплимо та пофарбуємо фасад, а також реконструюємо вхід».

Роботи заплановано завершити до кінця 2024 року.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.