Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інститути та центри УжНУ провели спільний семінар

Тема заходу – кращі практики та методи роботи науково-дослідних інститутів і центрів Ужгородського національного університету

0 555
Інститути та центри УжНУ провели спільний семінар
Інститути та центри УжНУ провели спільний семінар
«Оскільки Творець дарував нам своє Творіння – Природу, – ми повинні відповідально, дбайливо та уважно ставитися до навколишнього середовища». Такими словами розпочав семінар на тему «Кращі практики та методи роботи науково-дослідних інститутів і центрів Ужгородського національного університету» його модератор, директор Інституту еколого-релігійних студій УжНУ Олександр Бокотей. Пан Олександр розповів гостям, що на базі інституту проводяться заняття зі священиками, освячення заповідних місць тощо.

Інститути та центри УжНУ провели спільний семінар

Виступає Олександр Бокотей

Директор Центру сталого розвитку, кандидат політичних наук, доцент Ганна Мелеганич розповіла присутнім про сприяння реалізації міжнародних програм та сталому регіональному розвитку, а також активізацію науково-дослідницької діяльності. ВНЗ у цій сфері поширює принципи сталого розвитку у різних напрямах: освітня, просвітницька, міжнародна діяльність. Загалом сталий розвиток – це взаємне узгодження економічних, екологічних, соціальних чинників.

Зацікавила гостей і презентація директора Центру гендерної освіти при УжНУ Маріанни Колодій. Центр надає навчальну, наукову підтримку не лише студентам, адже рівний правовий статус жінки і чоловіка – актуальне нині питання для багатьох. Основні напрями роботи представлені в бібліотеці з гендерної тематики, яка функціонує з січня 2006 року.

Інститути та центри УжНУ провели спільний семінар

Виступає Маріанна Колодій

З 2007 року на базі центру проводять заняття «Школа відповідального батьківства», а з вересня 2009 з участю центру створено Всеукраїнську мережу організації, що працює у цій сфері. Також з 2010 року при центрі діє «Школа підготовки молоді до шлюбу». В УжНУ читають такі дисципліни, як: «Основи теорії гендеру», «Гендер і політика», «Гендер і ЗМІ», «Гендерна психологія», «Гендерна педагогіка».

Мирослава Лендьел, проректор УжНУ, директор НДІ Центральної Європи, підкреслює, що Словаччина, Румунія,  Польща, Україна багато мають спільностей. Ментальність, культура, релігія, традиції, звичаї цих країн тісно пов’язані із Закарпаттям. Після теракту в Парижі, подій в Україні в зоні АТО виникає питання, де найвищий рівень безпеки. Цікаву думку з цього приводу висловила Надія Керецман, яка досліджувала процеси, що відбувалися в середньовіччі: «Де більший рівень добробуту, там вищий рівень безпеки».

Висновком семінару можна вважати тезу, що здоров’я сім’ї – це здоров’я довкілля, а один із стрижнів здорового суспільства – церква.

Інгрід Мацко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.