Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інтернет-марафон: до УжНУ завітала «Вікіпедія»

Адміністратор української «Вікіпедії» Ігор Туржанський навчав ужнівців писати та редагувати статті в інтернет-енциклопедії

0 227

Інтернет-марафон: до УжНУ завітала «Вікіпедія»

До 15-ї річниці «Вікіпедія» організовує своєрідний марафон: фахівці з електронної енциклопедії їздять різними куточками України й розповідають про особливості роботи на відповідному ресурсі. У такий спосіб популяризують інтернет-енциклопедію.
Ігор Туржанський
Ігор Туржанський

До УжНУ завітав адміністратор української «Вікіпедії» Ігор Туржанський. Гість розпочав зустріч теоретичною складовою. Зокрема, зазначив: «Вікіпедію» щодня відкривають мільйони людей. А в 2018 році представники ресурсу зафіксували 190 мільярдів переглядів. Власне наповнюють енциклопедію волонтери, аматори, зрештою, це можуть робити всі, хто забажає. Тож виникає певна сумнівність у достовірності фактів. У Науковій бібліотеці УжНУ під час зустрічі розгорнули повноцінну дискусію, обговорюючи: чи все ж можна довіряти «Вікіпедії».

Водночас українська інтернет-енциклопедія, за словами І.Туржанського, декларує свої правила: нейтральна позиція, надійні джерела інформації, перевіреність фактів, значущість, дотримання авторських прав (якщо, до прикладу, ви здійснюєте переклад статті з однієї мови на іншу, потрібно вказати джерело, звідки виконано переклад, або ж подавати текст, переказаний своїми словами з покликанням на джерела). І за всім цим намагаються стежити адміністратори ресурсу.

Учасники зустрічі
Учасники зустрічі

Ігор Туржанський лаконічно додав, що «Вікіпедію» можемо прирівняти до звичайних історій, які нам розповідають. І ми в них віримо. Утім «Вікіпедія» працює насамперед завдяки відданості читачів, котрі готові запастися ентузіазмом і виправляти помічені похибки.

Якщо ви плануєте користуватися «Вікіпедією не лише як споживач інформації, а і як автор статей, потрібно створити свій обліковий запис. Назвати останній можна на власний розсуд, проте не дозволено використовувати провокаційні або образливі звернення; імена, які вводять в оману; рекламні назви; іменування, що збігаються з назвами установ,компаній, організацій. Недобросовісних користувачів блокують.

Мирослава Гараздій
для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.