Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Юристи УжНУ взяли участь у тренінгу під егідою ОБСЄ

0 74

Юристи УжНУ взяли участь у тренінгу під егідою ОБСЄ

У рамках Програми підтримки ОБСЄ України відбувся тренінг із написання висновків amicus curiae (друзів правосуддя). Захід тривав протягом 11–13 грудня у режимі онлайн для зацікавленої авдиторії, яка бере активну участь у юридичному житті країни. Основну увагу акцентували на тлумаченні Конституції у світлі основоположних цінностей і принципів, стратегування й тактики надання висновків, стадій конституційного судочинства й особливостей аргументації висновків залежно від категорій справ.

Окрему увагу звернули на значення, види та методологію написання висновків amicus, їх обґрунтування й особливості структуризації та стилю укладення. Було обговорено особливості написання висновків amicus curiae для Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини, Верховного Суду, вступу в судовий розгляд в ролі залученої / третьої сторони. Також було зачеплено питання моніторингу запобігання дискримінації шляхом участі в судових процесах із пов’язаними питаннями.

Тренерами виступили професори Олена Бориславська (Львівський національний університет імені Івана Франка), Михайло Савчин (Ужгородський національний університет), кандидати юридичних наук Олександр Водянніков (старший проектний співробітник Програми підтримки ОБСЄ для України) та Олена Харитонова (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого).

За результатами зворотного зв’язку планується проведення ще одного-двох заходів у режимі онлайн і наживо протягом наступного пів року.

Юристи УжНУ взяли участь у тренінгу під егідою ОБСЄВід Ужгородського університету курс тренінгу пройшла кандидатка юридичних наук Діана Ворон, яка поділилася враженнями про захід: «Щиро дякую організаторам, тренерам та учасникам тренінгу з написання юридичних висновків «Amicus curiae в конституційному провадженні». Триденний тренінг зібрав багато учасників з різних міст України, став платформою для обміну знань і досвідом. Програма заходу була насиченою та багатогранною, охоплювала проблематику питань при написанні юридичних висновків. Теоретичні знання, які учасники здобули на тренінгу, можна надалі використовувати й застосовувати у роботі зі студентами.

Найбільше сподобалася атмосфера, що панувала серед учасників, а також формат, у якому працювали тренери й організовували весь процес навчання. Такий підхід до тренінгу тільки покращив мої освітні та особистісні навички, дав можливість познайомитися з тренерами.

Сподіваюся, що це знайомство стане основою для створення надійного фундаменту для багаторічної ефективної співпраці. Учасники тренінгу дістали цінні знання й навички, які сприятимуть їх професійному розвитку та розширенню кругозору, а також корисний досвід, який надихає на невпинне бажання надалі вдосконалюватися, розвиватися, рухатися вперед, докладати всіх зусиль задля мирного, щасливого майбутнього нашої України!»

Медіацентр УжНУ – за інформацією Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.