Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Досвідом викладання словацької мови в НУШ зі студентами-словакістами ділилася вчителька-практик

Тая Лашкай викладає у ЗОШ №13 м. Мукачева, яка є базою педагогічної практики для бакалаврантів освітньої програми «Словацька мова та література» і де з 2020–2021 навчального року запроваджено вивчення словацької мови як другої іноземної

0 125
З метою взаємодії освітнього процесу, підготовки спеціалістів високої кваліфікації і ринку праці кафедра словацької філології УжНУ організувала зустріч стейкголдерів освітньої програми «Словацька мова та література» ОС «Бакалавр» галузі знань 03 «Гуманітарні науки» спеціальності 035 «Філологія» спеціалізації 035.036 «Словʼянські мови та літератури (переклад включно), перша – словацька».

Для студентів-словакістів лекцію на тему «Особливості викладання словацької мови як другої іноземної в умовах Нової української школи» провела заступниця директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №13 м. Мукачева Тая Лашкай, випускниця освітньої програми, вчителька словацької мови та літератури з 22-річним педагогічним стажем. Зокрема учителька-практик зупинилася на проблемах новітніх методик викладання словацької мови за вимогами НУШ (на організації уроків, спрямованих на усвідомлення основних граматичних структур словацької мови та розвитку навичок усного та писемного мовлення), а також на ігровому підході (використанні різноманітних інтерактивних ігор і завдань для зацікавлення учнів та поліпшення комунікативних навичок; застосуванні інтерактивних методик і рольових ігор для активізації учнів та розвитку їх комунікативних здібностей; адаптуванні викладання словацької мови до потреб індивідуальних учнів).

Окрему увагу Тая Юріївна зосередила на використанні інтерактивних методик і засобів у викладанні словацької мови за вимогами НУШ: застосуванні інтерактивних дощок для активної взаємодії учнів та можливості демонстрації мовних матеріалів у вигляді відеороликів чи ілюстрацій; організації роботи в групах для залучення до активного спілкування та розв’язання завдань, що стосуються засвоєння словацької мови; використанні при навчанні мови онлайн-матеріалів та мобільних додатків для практики словацької мови та поглиблення знань про історію й культуру Словаччини; сприянні зануренню учнів у мовне середовище за допомогою аудіо- та відеоматеріалів, читанню оригінальних текстів тощо.

У викладанні словацької мови за вимогами НУШ є проблеми й виклики, з якими можуть зіткнутися здобувачі під час педагогічної практики в школі. Насамперед ідеться про мотивацію – створення атмосфери стимулювання та сприяння зацікавленості учнів у вивченні словацької мови; також – про добір віково адекватних матеріалів і завдань, що забезпечують розвиток навичок мовлення й активного засвоєння лексичного матеріалу; застосування ефективної системи оцінювання, що відображає рівень засвоєння словацької мови та мотивує учнів до подальшого вивчення мови.

Зауважимо, що ЗОШ №13 м. Мукачева є базою педагогічної практики для студентів-бакалаврів освітньої програми «Словацька мова та література». З 2020–2021 навчального року у цьому закладі відповідно до опитування батьків і рішення педагогічної ради запроваджено вивчення словацької мови як другої іноземної. Нині у школі словацьку мову вивчають 387 учнів 5–8 класів.

Вивчення словацької мови відкриває перед школярами широкі можливості: набуті знання та вміння дозволять докладно дізнатися про Словацьку Республіку, її культуру, спільний із Закарпаттям етап історії.

За інформацією кафедри словацької філології
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.