Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Володимир Огризко: «Час монологів закінчився – настав час діалогів»

На факультеті історії та міжнародних відносин спілкувалися з ексміністром закордонних справ України

0 525
Протягом 2023 року на факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ відбулося понад десяток 10 зустрічей з українськими дипломатами в межах проєкту «Дипломатичний фронт», який триватиме й далі.

Володимир Огризко: «Час монологів закінчився – настав час діалогів»Цього разу запрошеним спікером став Володимир Огризко – колишній міністр закордонних справ України (з грудня 2007-го до березня 2009-го). Як зауважив модератор зустрічі Ігор Тодоров, для гостя дипломатичний фронт боротьби з росією розпочався ще у 90-х рр.

«Я почуваюся щасливим, коли маю можливість спілкуватися з розумними людьми. Студентство завжди було, є і залишатиметься тією силою, яка рухає процеси. Звичайно, приємно спілкуватися і з професорсько-викладацьким складом, обмінюватися думками про те, що сьогодні найбільш актуально у розмовах з молоддю. Час монологів закінчився – настав час діалогів», – наголошує пан Володимир. Тож більшу частину зустрічі відвели на дискусію й питання від авдиторії.

Під час доповіді дипломат поділився думками щодо завдань, які нині стоять перед нашою державою. Володимир Огризко зауважив, що Україна має остаточно зрозуміти для себе визначення перемоги. На його думку, повернення окупованих територій буде замало. Потрібна остаточна дезінтеграція російської федерації, покарання винних і виплата репарацій Україні.

«Наш дипломатичний фронт полягає у тому, щоб донести західним партнерам просту істину: без усвідомлення ними кінцевої мети війни ми будемо ходити по колу. З росією у будь-яких формах чи кордонах потрібно закінчувати, інакше через кілька років війна повториться, і, можливо, не лише на теренах України. Потрібно показати, чим наша перемога вигідна для країн-партнерів», – каже ексміністр.

Пан Володимир навів гарну метафору, описуючи роботу української дипломатії в умовах російської агресії. Вона як оркестр, що повинен мати вправного диригента. Того, хто знатиме, коли й кому грати свою сольну партію, які в підсумку об’єднаються в спільну мелодію. Спочатку варто прописати від першої до останньої ноти симфонії, а потім підбирати виконавців, з розумінням, що лише спільними зусиллями зможемо побороти монстра.

Володимир Огризко: «Час монологів закінчився – настав час діалогів»Також дипломат розповів присутнім історію, що трапилася під час його служби Надзвичайним і Повноважним Послом України в Австрії. Відвідуючи колишній концтабір «Маутгаузен», Володимир Огризко помітив: попри те, що великий відсоток жертв становили українці, пам’ятника саме їм не було. Натомість стояв монумент радянським полоненим. Тоді дипломат ініціював створення окремого меморіалу для українців, який ктілив видатний український скульптор Володимир Чепелик. На тлі старих монументів, з’явився український образ Мадонни, що плаче за своїми дітьми. Звичайно, такі дії не сподобалися росії, й відтоді Володимир Огризко внесений до чорного списку цієї країни як ідеологічний противник та борець за українські національні інтереси.

Учасники зустрічі мали багато запитань до спікера, відповідаючи на які Володимир Огризко дав високопрофесійний аналіз стану української зовнішньої політики, а також глобальних, насамперед безпекових, питань.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.