Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Відомі експерти-конституціоналісти ділилися знаннями з усіма, хто прагне стати добрим спеціалістом у цій галузі права

0 1 011
IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ
IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ
Днями юридичний факультет спільно із Закарпатським осередком Ліги студентів АПУ та Науковим товариством студентів і аспірантів юрфаку організував IV Всеукраїнський форум конституційного права, в рамках якого провели VI Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Актуальні проблеми конституційного будівництва в Україні».

Поглиблювали знання з конституційного права ужнівці та студенти з вишів Львова, Івано-Франківська, Києва, Дніпра та Харкова.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Віталій Дячук

Голова обласного осередку Ліги студентів Асоціації правників України, студент IV курсу юрфаку Віталій Дячук розповів, що мета дводенного заходу – обговорити проблеми розвитку конституційного процесу в Україні та порушити питання адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

Першим з вітальним словом звернувся до присутніх декан юридичного факультету Ярослав Лазур, який спершу подякував ініціативній молоді, яка долучилася до заходу, й додав, що завдяки їм форум з кожним роком стає якіснішим і цікавішим.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Ярослав Лазур отримав подяку

«Це в європейському стилі – збиратися, коли є що сказати, розгортати фахову дискусію. Крім того, саме вам творити закони, обіймати відповідальні посади й таким чином розбудовувати нову правову державу. Я, та й, думаю, весь колектив, маємо задоволення й не можемо натішитися нашими активними студентами, які є двигунами на факультеті, що всіляко популяризують і поєднують науку з практикою». Також декан відзначив чудову організаторську роботу Закарпатського осередку Ліги студентів АПУ.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Юрій Бисага зі студентами

Завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Юрій Бисага привітав гостей заходу на Закарпатті, відтак докладно розповів про вивчення конституційного права в Ужгородському університеті, ознайомив зі здобутками та перспективами кафедри. «Ми започаткували першу в Україні юридичну школу з порівняльного правознавства й готуємо фахівців права вищої якості, наші наукові видання просять перекласти у Європі», – зауважив професор. Юрій Михайлович запросив усіх учасників на міні-екскурсію кафедрою.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Виступали й такі кваліфіковані експерти, як В’ячеслава Бігун (кандидат юридичних наук, магістр права (США) й режисер-документаліст, науковий співробітник Інституту держави і права НАН України), Станіслав Погребняк (доктор юридичних наук, професор кафедри теорії держави і права Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини), Михайло Савчин (доктор юридичних наук, директор Центру правотворчості УжНУ, викладач Національної школи суддів, радник голови Конституційного Суду України (2008–2010 рр.)) та Володимир Джуган (молодий науковець кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юрфаку УжНУ).

Фахівці ділилися знаннями з усіма, хто прагне стати добрим спеціалістом у цій галузі права. Спікери підготували для студентів цікаві лекції та майстер-класи. Натомість кожен експерт отримав подячну грамоту від Асоціації правників України за участь у ролі спікера.

Наступного дня учасники презентували свої напрацювання й підбивали підсумки.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Андрій Ірклієнко

Ще на церемонії відкриття форуму ми поспілкувалися з майбутнім юристом із Києва. Андрій Ірклієнко, четвертокурсник Інституту права та суспільних відносин Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», зізнався, що в Ужгороді він уперше. Хлопець розповів, що є учнем відомого вченого-конституціоналіста Юрія Фрицького, батько якого, Олег Фрицький, разом із Володимиром Шаповалом брав безпосередню участь у творенні Конституції України.

«Мені пощастило навчатися в сина одного з творців нашого Основного Закону. Саме завдяки його підтримці я взявся поглиблено опановувати конституційне право і маю намір стати провідним фахівцем зокрема і в цій галузі. Маю надію, що завдяки форуму більше дізнаюся про судоустрій, статус суддів і проект Закону про Вищу раду правосуддя, а також про закони України стосовно Конституційного Суду», – каже юний правник.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Ілона Ткаченко

Про Ужгород додав: «Гарне місто – відразу мені сподобалося. Радію, що маю нагоду апробувати саме тут свою наукову статтю на тему: «Конституційний Суд України в механізмі захисту та забезпечення прав і свобод людини і громадянина».

Голова НТСА юрфаку Ілона Ткаченко зауважила, що організований захід об’єднує студентів-юристів і молодих правників з усієї України. «Наші спудеї та учасники форуму мали можливість прослухати цікаві лекції провідних експертів-конституціоналістів, відомих юристів, які впродовж дня відкривали для майбутніх правників світ конституціоналізму з нового боку! Обговорення та плідні дискусії стосувалися внесення змін до Конституції, захисту конституційних прав громадян, порядку та ефективності звернень до Європейського суду», – розповіла дівчина.

IV Всеукраїнський форум конституційного права провели юристи УжНУ

Учасники форуму

Другий день був присвячений конкурсу наукових робіт. Майбутні юристи з різних куточків України презентували свої напрацювання, активно дискутували й засипали одне одного питаннями. Для трійки авторів найкращих наукових робіт оргкомітет підготував приємні подарунки.

Закарпатський осередок Асоціації правників України висловлює щиру вдячність деканові юридичного факультету Ярославу Лазуру за сприяння в проведенні форуму та конкурсу наукових робіт. «Ярослав Володимирович завжди нас підтримує й допомагає успішно реалізовувати задуми, за що йому особливе «спасибі», адже ці два дні пройшли дуже продуктивно. Кожен учасник поповнив свій багаж знань новими ідеями», – наголосив очільник обласного осередку Ліги студентів АПУ Віталій Дячук.

Віра Лабич,
фото Івана Зейкана
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.