Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кафедра журналістики УжНУ провела V Міжнародну наукову конференцію «Українські медіа в європейському інформаційно-комунікаційному просторі»

0 148
9–10 жовтня на базі кафедри журналістики УжНУ триває V Міжнародна наукова конференція «Українські медіа в європейському інформаційно-комунікаційному просторі: історія, стан, перспективи».

Захід спільно організували медійні підрозділи Ужгородського національного університету, Дніпровського національного університету ім. О. Гончара та Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка».

Юрій Бідзіля, Євген Соломін
Юрій Бідзіля, Євген Соломін

Вітав присутніх декан філологічного факультету УжНУ, доктор наук із соціальних комунікацій Юрій Бідзіля. Професор зазначив, що за роки існування конференція стала представницькою не лише серед регіонів України, а й поза межами нашої держави.

Юлія Гаркавенко
Юлія Гаркавенко

Перед початком роботи форуму учасники вже традиційно вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, завдяки кому, власне, й уможливлені такі наукові зібрання, – полеглих українських воїнів.

Для зручності учасників виступи в режимі реального часу перекладала доцентка кафедри масової та міжнародної комунікації Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара Юлія Гаркавенко.

Зоряна Галаджун
Зоряна Галаджун

З вітальним словом звернулася до присутніх співорганізаторка, завідувачка кафедри журналістики та засобів масової комунікації Національного університету «Львівська політехніка» Зоряна Галаджун:

Оксана Кирилова
Оксана Кирилова

«Дуже приємно, що в такий складний час саме Ужгород об’єднав нас на цьому чудовому науковому святі, де маємо можливість побачити одне одного, хоч поки лише через екран. Україна має дуже великі перспективи, які вже намагається реалізувати в європейському просторі. Це відбувається завдяки нашим людям за кордоном, відкритості інформаційного простору та створенню контенту, що відповідає нормам європейських медіа».

Деканеса факультету систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Оксана Кирилова зазначила: «Я щаслива сьогодні бути в колі такого поважного товариства однодумців. Ця конференція вже вкотре об’єднує журналістів, науковців, дослідників медіапростору з різних куточків світу. Особливої ваги захід набуває сьогодні, коли наша країна проходить складні випробування. Наш факультет надзвичайно вдячний за запрошення стати співорганізатором конференції, яка є важливою платформою для обміну ідеями, досвідом та науковими досягненнями».
Кафедра журналістики УжНУ провела V Міжнародну наукову конференцію «Українські медіа в європейському інформаційно-комунікаційному просторі»

Володимир Різун
Володимир Різун

Професор Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун наголосив: «Комунікація в науці дуже важлива, і ми, українці, як ніхто інший, змогли це відчути. Спочатку нашим зустрічам заважав ковід, тепер — війна, і це лише підкреслює цінність безпосереднього спілкування. Сподіваюся сьогоднішня розмова стане корисною та результативною для кожного з нас, адже нині ми потребуємо обміну інформацією та думками».

Пленарне засідання відкрив Ніко Дрок, доктор і почесний професор медіа екзаменаційної комісії WJEC у Нідерландах, з доповіддю “Журналістика і кліматична криза». Науковець виокремив особливості висвітлення журналістами екологічних тем.

Ніко Дрок
Ніко Дрок
Каріна Сардарян
Каріна Сардарян
Франциска Швартц
Франциска Швартц

Доцентка і запрошена дослідниця Упсальського університету (Швеція) Каріна Сардарян представила свої напрацювання у напрямку функціонування ЗМІ національних меншин в Україні та інших європейських країнах.

Магістр філософії та журналістка австрійського телеканалу «Puls 24» Франциска Швартц  висвітлила особливості подання подій російсько-української війни в австрійських медіа та політиці.

Сніжана Голик
Сніжана Голик

Наступною виступила в.о. декана факультету іноземної філології Ужгородського національного факультету Сніжана Голик, яка розглянула мову ейджизму в сучасному медіадискурсі.

Професорка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Богдана Носова представила доповідь «Дискурс публічних інтелектуалів: Інтерпретація наративів ідентичності в українських ЗМІ».

Богдана Носова
Богдана Носова

Професор Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун під час своєї доповіді окреслив основні виклики для журналістської освіти в умовах війни.

Тетяна Василик
Тетяна Василик

Тетяна Василик, кандидатка історичних наук Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доповіла про діяльність корпоративних медіа свого університету, зокрема офіційного сайту та газети «Київський університет», у перший рік повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Магістр журналістики з Варшавського університету Адріан Шаткевич представив доповідь на тему «Оцінка ЗМІ ситуації з українськими біженцями до Польщі: инхронний та діахронний аналізи».

Завершив пленарне засідання Юрій Бідзіля доповіддю «Новітні медіа в Україні: між стандартами журналістики, інформаційним примітивізмом та освітнім занепадом».

Відтак роботу продовжили у восьми тематичних секціях. Учасники обговорювали проблеми історії української та зарубіжної журналістики, здобутки та невирішені проблеми теорії і практики медіакомунікацій, діяльність традиційних ЗМІ крізь призму російсько-української війни, новітні медіаявища в інформаційному просторі, особливості мови ЗМІ в синхронному та діахронному аспектах, тенденції медіаосвіти України та світу, специфіку функціонування медіа нацменшин, а також медіаінновації та сталість.

У межах конференції, 10 жовтня, відбудеться традиційний фестиваль медійників «Інформаційна миска».

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.