Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Книгу про детективні історії на вулицях Ужгорода представила дитяча письменниця Ольга Куждіна у книгарні «Кобзар»

Завдяки оптимізму, що наповнює тексти авторки, ці казки мають терапевтичний ефект для юного читача, свідомість якого зазнала і зазнає впливу воєнної дійсності

0 98
Ольга Куждіна
Ольга Куждіна
«Детективна агенція «САМ» в Ужгороді» Ольги Куждіної – це сповнена оптимізму книга про дітей – вимушених переселенців, які провадять розслідування в Ужгороді. Її авторка представила у книгарні «Кобзар» у рамках акції «Дитячий письменник за прилавком». Письменниця розповіла Медіацентру про свою книгу, пошук історій для казок і те, як вдається створювати тексти, про які кажуть: «Це було насправді! Це не може бути вигадкою».

Книга розповідає про третьокласників Соню, Андрія та Марійку, що з батьками переїхали до Ужгорода з Кривого Рогу в пошуках безпеки через повномасштабний напад російських загарбників. Тут діти проводять власні розслідування й розкривають детективні справи у відомих локаціях міста над Ужем.

«Війну дітям треба проговорювати, усвідомлювати, аналізувати, що з ними відбувається, а книга лікує. Хоча б дитина розуміє, що вона не одна така. Я вважаю, що діти мають право бути щасливими завжди, і під час війни теж», – переконує Ольга Куждіна.

Книгу про детективні історії на вулицях Ужгорода представила дитяча письменниця Ольга Куждіна у книгарні «Кобзар»Збірка вийшла лише влітку 2023-го тиражем 600 примірників і одразу розлетілася Україною й далеко за її межі – навіть через океан. Тож другий тираж не забарився. До слова, обкладинки першої й другої книги – це теж трохи детектив, адже вони різняться: у першому тиражі помилково намалювали мукачівську ратушу. У другому виправилися й зобразили костел Святого Юрія в Ужгороді. Все тому, що й сама авторка Ольга Куждіна, й ілюстраторка Ганна Гаюнова – немісцеві.

Пані Ольга з сім’єю приїхала в Ужгород на початку повномасштабної. Місто й події навколо навіяли жінці сюжети нових пригод школярів, про яких вона вже писала казки раніше. Усе, що описано в творах письменниці, – це її особистий досвід, почуте, побачене – переосмислене й дофантазоване.

Хоч в Ужгороді авторка мала де мешкати: її донька навчається в УжНУ й орендує квартиру – жінка вирішила пожити у спортзалі разом із іншими вимушеними переселенцями, аби сповна зануритися в реалії життя дітей та їхніх батьків. Цей досвід читачі знайдуть на сторінках книги. Це не єдиний раз, коли Ольга Куждіна занурювалася в роботу з головою. Приміром, для своїх попередніх казок вона досліджувала, як змусити вдома спрацювати пожежну сигналізацію та яке на запах протухле яйце. Це – її ключ до максимальної реалістичності текстів.

Зі слів авторки, на книгу дала відгук психологиня Світлана Ройз – вона відзначила оптимізм, яким проникнуті тексти. На переконання психологині, ці казки мають терапевтичний ефект.

«Ми звикли, що в літературі, культурі українці завжди жертви. А треба розповідати, що ми сильні. Так, у нас дуже сильний ворог, але ми стоїмо попри все. От із цієї позиції треба дітям розповідати: ми сильні і ми зможемо», – впевнена Ольга Куждіна.

Книгу про детективні історії на вулицях Ужгорода представила дитяча письменниця Ольга Куждіна у книгарні «Кобзар»Пані Ольга – мама чотирьох дітей. Перші казки створила саме на їхнє прохання. Син зауважив, що книга про Вінні Пуха – улюблену іграшку сина автора відомої казки – є, а про його улюблену іграшку ведмедика Борьку нема. Так і з’явилася перша казка.

Книга «Детективна агенція «САМ» в Ужгороді» є в бібліотеках міста, а також доступна в онлайн- та офлайн-магазинах.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.