Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Іван Попович дебютував з дитячою книгою за прилавком «Кобзаря»

Письменник-початківець із Рахівщини, що завітав зі своєю «Кицькою на ім'я Мицька» до ужгородської крамниці онлайн, пообіцяв під Новий рік продовження історії про кішку-мандрівницю

0 115
Акція «Дитячий письменник за прилавком» триває. На третій день була запланована зустріч із письменником-початківцем із Рахівщини Іваном Поповичем. На жаль, через сімейні обставини автор не зміг особисто завітати до «Кобзаря», проте під’єднався онлайн і поспілкувався зі своїми прихильниками через екран ноутбука.
Автора представляє Янош Мешко
Автора представляє Янош Мешко

«Коли я був малим, батько часто розповідав історії про Олексу Довбуша. Мені так подобалося, що я хотів слухати про нього постійно. Тоді татові доводилося вигадувати про пригоди опришка з піратами, в Антарктиді, Австралії та ін. Так у мене розвинулося сприйняття багатоваріантності історії», – згадує письменник.

Іван навчався в Ужгородському коледжі культури та мистецтв (нині інститут) на режисера. Свою творчість розпочав із написання сценаріїв у жанрі побутового реалізму, адже на зйомки фантастичних фільмів коштів не вистачало.

Відтак закінчив літературні курси у літшколі, де й почув вислів, який змінив його ставлення до творчості: «Письменник не має створювати собі рамок». Відтоді Іван Попович почав писати у жанрі фентезі. Серед його збірок: «Міфологема. Дід Піхто, або Гості, які постукали знизу» та «Русалка Карпатська».

Пан Іван вже не вперше бере участь у акції «Письменник за прилавком», проте цьогоріч дебютує як дитячий автор. Книга «Кицька на ім’я Мицька» – новинка, що побачила світ минулого року, розповідає про пригоди кошеняти в Ужгороді.

«Навесні моя киця народила кошенят. Це й надихнуло мене написати історію. Зазвичай, героями моїх книг є люди або міфічні істоти (вампіри, вурдалаки, русалки). А тут вперше –  тварини»,— каже автор. Під час зустрічі кішка пана Івана, яка стала прообразом Мицьки, зайшла до нього в кімнату, але побачити її шанувальникам не вдалося: вона виявилася надто прудкою і втекла. Та автор запевняє: кішка в житті виглядає точно так, як її зображено на обкладинці.

Оскільки події відбуваються в Ужгороді, на сторінках книги жителі міста можуть впізнати знайомі локації: площу Федора Корятовича, 16-поверхівку на проспекті Свободи, площу Шандора Петефі, пішохідний міст та ін. Іван Попович особисто зробив фотографії місць, де відбуваються пригоди кошеняти, а художниця Наталія Бутенко перетворила їх на ілюстрації. Ця робота тривала пів року.

Іван Попович дебютував з дитячою книгою за прилавком «Кобзаря» «У книги доволі динамічний сюжет. Я б хотів, щоб у майбутньому хтось із режисерів створив за її мотивами мультфільм на кшталт популярного «Том і Джері», – мріє пан Іван.

Автор каже, що продовження цієї історії вже готове. Попередньо анонсує, що книга побачить світ перед Новим роком. Впродовж розмови з читачами виникла цікава ідея: створити настільну гру-квест за мотивами книги, де на ігровому полі буде мапа з локаціями, які проходила Мицька. Іван Попович пообіцяв подумати над тим, щоб у другій частині пригод кицьки Мицьки з’явився такий додаток.

Відтак юна читачка Софія Корсак зачитала присутнім уривок з історії. Усі, хто хотів дізнатися, що сталося з Мицькою далі, — придбали примірники книги. Автор зауважив, що всі вторговані кошти за продаж «Кицьки на ім’я Мицька» підуть на допомогу ЗСУ.

Наразі Іван Попович готує матеріал для двох нових книг у жанрі бойового фентезі. А поки запрошує всіх охочих на свою сторінку у Facebook, де часто викладає оповідання й уривки творів, які увійдуть до майбутніх збірок.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.