Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Листова повінь» накрила Перечинщину

0 209

«Листова повінь» накрила Перечинщину

Іван Лаба

30 листопада у приміщені Перечинського районного будинку культури відбувся літературний вечір та презентація нової книги випускника філологічного факультету УжНУ, журналіста, літератора та голови Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василя Мулеси під романтичною назвою «Листова повінь».

Розпочала вечір урочистою промовою провідний бібліотекар Перечинської центральної районної бібліотеки Любов Герцег. Після вступного слова винуватця дійства вітали почесні закордонні гості Іван Лаба, член президії Центральної ради Союзу русинів-українців Словаччини, та Микола Петрищак, голова Регіональної ради президії Союзу русинів-українців Словаччини.

Педагог та поет Юрій Мегела поділився своїм  віршем, написаним на честь винуватця свята:

«Родився він в той день і час,

Коли зарічівцям якраз

Таланти визначали в небесах.

Й дісталися дари такі

Від Бога й праведних батьків,

Які ніхто ще у піснях не оспівав:

Людських достоїнств дар Небесний,

Краса душевна і тілесна,

Любові благородні почуття,

Талант письменника іскристий

І світлий розум, совість чиста –

Окраса повсякденного життя».

Привітати письменника завітали й колеги по перу Михайло Вовк, Йосип Ганич, Михайло Іванцо та Юрій Шип. Останній жартома зауважив, що коли хочеться писати, то, на чому це зробити, знайдеш завжди… після чого дістав автобусний квиток, з якого зачитав:

«Шедеври ще роди й роди –

Кожен з нас бажає:

Із роси тобі й води

Най Всевишній помагає!».

«Листова повінь» накрила Перечинщину

Юрій Шип та Любов Герцег

Також зі щирими побажаннями ювіляру виступили директор централізованої бібліотечної системи  Марія Кость та відома на Перечинщині вчителька-пенсіонер, давній друг письменника Ганна Мегела.

 Від Перечинської РДА автора «Листової повіні» привітала керівник апарату Надія Девіцька.

«Листова повінь» накрила Перечинщину

Віталій Рац вручив подарунок Василю Мулесі

Завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої роботи та народної творчості обласного організаційно-методичного центру культури Віталій Рац вручив винуватцю свята подарунок – натюрморт, автором якого є член Національної спілки художників України Валерій Козуб.

На вимогу шанувальників, якими був переповнений зал, Василь Васильович потішив присутніх читанням улюблених уривків своєї нової книги.

Також у цей вечір лунало багато питань від гостей, на які автор охоче давав відповіді.

«Листова повінь» накрила Перечинщину

Микола Петрищак вітає Василя Мулесу

Закінчилася зустріч у невимушеній і приязній атмосфері, де, за запашною кавою, гості ще довго та охоче спілкувалися. Ось якими враженнями від вечора поділився сам винуватець дійства: «Сьогодні я ще раз переконався, що недарма пишу. Це комусь потрібно, люди читають, сприймають і розуміють. Знати, що написане тобою залишить слід в чиїмось серці та голові, – це те, заради чого я й займаюся цим нелегким ремеслом.

Надзвичайно вдячний усім, хто сьогодні завітав на свято. А особливо тим, котрі допомогли його організувати. Ця повна натхнення та ентузіазму до нових звершень зустріч надовго залишиться в моїй пам’яті».

Допомогли успішно, весело та корисно провести свято музичним доробком і добре продуманою презентацією педагог-організатор Зарічівської ЗОШ I-II Аліна Бейка та бібліотекар цієї школи Марія Раточка разом із учнями 5-9 класів.

Юлія Шипович
для Медіацентру УжНУ

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.