Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка

Міжнародна асоціація випускників провела урочисте засідання й окреслила важливі кроки дальшої діяльності

0 257

«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка

Під час святкування Днів Ужгородського національного університету відбулося урочисте засідання Ради та Правління ГО «Міжнародна асоціація випускників УжНУ». 19 жовтня у Залі засідань Вченої ради зібралося керівництво Асоціації, декани та представники різних факультетів, які обговорили перспективи і найближчі кроки діяльності громадської організації. Цього ж дня презентували перший номер «Вісника Міжнародної асоціації випускників», який підготували спеціально до засідання.

ГО «Міжнародна асоціація випускників» діє в УжНУ 5 місяців. Ідея її заснування була підтримана Вченою радою, а фактичне заснування відбулося 24 березня на установчих зборах Асоціації.

«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка
Олександр Сливка

«Сьогодні завершено перший етап становлення Асоціації. За цей період зроблено багато. Нами розроблена структура Асоціації, затверджено установчі документи, обрано керівні органи. Згідно з планом, ми випустили перший «Вісник». Думаю, наразі потрібно продовжити організацію становлення осередків у районах Закарпаття, в інших областях України, а також за кордоном. Друге важливе завдання – відновлення баз «Скалка» і «Колочава». Третє – організація і проведення піар-кампанії не лише Асоціації, а й вишу», – зауважив у своєму виступі голова Правління Олександр Сливка.

«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка
Іван Артьомов

Зрозуміло, що за короткий період діяльності Асоціація не встигла ще зреалізувати багато із задуманих планів. Однак певний результат уже є. Сьогодні у 7 районах Закарпаття створено відокремлені підрозділи, організована робота на Тячівщині, Рахівщині. Важливим фактором є те, що в таких країнах, як Ізраїль, Словаччина, Румунія, Польща, Угорщина, випускники радо беруть на себе відповідальність за створення підрозділів. Результативність першого етапу діяльності демонструє і «Вісник Міжнародної асоціації випускників», який під час урочистого засідання презентував заступник голови Правління Асоціації Іван Артьомов. Він, зокрема, зауважив, що до цього видання активно долучився очільник фізичного факультету Володимир Лазур, який найпершим із усіх деканів відгукнувся на пропозицію Асоціації й розіслав листи колишнім випускникам факультету, які нині відомі у світових наукових колах.

Сьогодні ГО «Міжнародна асоціація випускників» розпочала активну роботу з відродження санаторію-профілакторію «Скалка». Приклад практичного вирішення проблеми показали члени Правління Микола Палінчак та Володимир Росоха, які взяли під свою опіку ремонт і підготовку до експлуатації у 2018 році відпочинкових будиночків. Така ініціатива схвалена Радою Асоціації й підтримана юридичним і фізичним факультетами, а також факультетом здоров’я та фізичного виховання (декани Я.В.Лазур, В.Ю.Лазур, І.С.Миронюк).

Наступним кроком у відродженні «Скалки» є пошук небайдужих випускників УжНУ, які допоможуть профінансувати такі роботи загального значення, як капітальний ремонт санаторію-профілакторію з каналізаційними мережами, прокладання комунікацій, упорядкування території тощо.
«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка
«Із листів наших випускників ми відчули, що в них є велика ностальгія за Ужгородом, рідним вишем. Є вже й наступна група листів від людей з хорошими відгуками про університет. Сьогодні готуємо листи-звернення до тих, хто працює на заході України», – розповів Володимир Лазур.

«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка
Володимир Смоланка

Такими відгуками на адресу університету випускники неабияк допомагають підвищувати його імідж, – вважає ректор УжНУ, Президент Асоціації Володимир Смоланка.

«Випускників, які хочуть допомогти розвитку Асоціації, можемо попросити організувати осередки за кордоном. З нашого боку хорошою ідеєю буде надавати їм контакти людей, які працюють у певній країні. Було би дуже добре – створити осередок в Америці за сприяння нашого випускника Юрія Єлінека, який відгукнувся і хотів би допомогти вишу. Інші випускники, можливо, підсоблять стажуванням, підтримають нас у науці. Важливо те, що ці люди пропагують наш університет», – переконаний Володимир Смоланка.

Від проректора УжНУ Олександра Рогача під час урочистого засідання пролунала ідея спрямувати діяльність Асоціації й на те, щоб брати активну участь у суспільному житті краю, рекламувати у такий спосіб себе, університет. Невдовзі кілька місцевих організацій будуть влаштовувати акцію з допомоги воїнам АТО, і до цієї акції може приєднатися Асоціація як співорганізатор, допомогти у її проведенні.

Серед інших ідей, які напрацювали під час урочистого засідання Ради та Правління ГО «Міжнародна асоціація випускників»:

  • Розробка концепції створення в УжНУ Науково-інформаційного й рекреаційно-культурного центру через реорганізацію санаторію-профілакторію «Скалка», баз «Плішка» і «Колочава». Дістала схвалення й ідея оновлення будинків на «Скалці» силами окремих факультетів.
  • Залучення 50 % працівників УжНУ до членства в Асоціації.
  • Налагодження контактів усіх факультетів зі своїми випускниками.
  • Організація роботи з написання проектів, які можуть допомогти у відбудові і розвитку названих об’єктів.
«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – ректор Володимир Смоланка
Олександр Рогач

«Кожен наш випускник має знайти в Асоціації свою місію», – зауважив наприкінці засідання Президент Асоціації, ректор УжНУ Володимир Смоланка. Тому серед першочергових кроків запропонував розробити кілька проектів, які могли би зацікавити випускників. Це можуть бути як проекти з відновлення «Скалки», «Плішки», «Колочави», окремих об’єктів, розташованих на цих базах чи на території вишу, або ж підтримка розвитку науки в УжНУ, сприяння викладачам у стажуванні, у практиці сучасним студентам.

Найближчим часом в УжНУ створять благодійний фонд, яким опікуватиметься Асоціація, адже сьогодні кілька випускників уже заявили про свої наміри підтримати рідний виш. Усі подібні кроки, навіть найменші спонуки, зроблені на благо університету з боку випускників, неабияк гуртують сучасне покоління ужнівців і тих, хто закінчив університет багато років тому, чи нещодавно, і при цьому не забув альма-матер.

Наприкінці засідання усім учасникам подарували перший номер «Вісника» та нагрудні значки членів Міжнародної асоціації випускників УжНУ. Фінансову підтримку для друку видання та створення значків надав член Правління, генеральний директор ТОВ «Сузір’я» Павло Ганинець. Асоціація випускників УжНУ щиро вдячна йому за допомогу в реалізації цього проекту.

Наталія Толочко,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.