Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Мирослав Дочинець за прилавком: «Добре, коли є живий приклад у сім’ї, де книга завжди на почесному місці»

Нині письменник працює над збіркою закарпатських прислів’їв, афоризмів, народних приказок «Сонце в кресані: Золоте слово срібної землі», яка побачить світ на початку 2021 року

0 300
Мирослав Дочинець
Мирослав Дочинець
Акція «Письменник за прилавком» триває. 3 грудня до читачів завітав Мирослав Дочинець. Письменник цьогоріч не презентував на заході жодної нової книги, проте нагадав про два доробки, які побачили світ у 2020 році, – «Діти папороті» та «Золотий час».

Захід розпочався із продажу книг прихильникам творчості пана Мирослава.  Деякі читачі відразу охоче купували по два примірники. Звісно, не обминули митця автографи, фотографії та навіть домовленість про зустріч за кавою з метою обговорення творчості письменника.

Мирослав Іванович зауважує, що не співпрацює із редакторами, адже кожна амбітна людина прагне внести корективи в текст, що не вітається самим автором. До роботи над матеріалами залучає лише коректора, який свіжим поглядом вихоплює якісь пунктуаційні чи технічні помилки.

Мирослав Дочинець за прилавком: «Добре, коли є живий приклад у сім’ї, де книга завжди на почесному місці»«Історично склалося, що Закарпаття не вирізняється великим попитом на книги. Поступово тут книгарні закриваються, а на всій території України видання розлітаються миттєво. Пригадую слова Оксани Забужко: «Україна закінчується там, де нема книгарні «Є». В Ужгороді нема потреби відкривати такі заклади, що дуже прикро», – зазначає письменник.

Стосовно читацької авдиторії, то Мирослав Іванович, усміхаючись, каже: «Мої книги можуть опрацьовувати всі, кому від 9 до 99 років». І додає: «Часто думають, що діти повинні читати якісь поверхові, незначні речі. Хоча вони – дуже інтуїтивні, глибокі та сформовані читачі. Світ онлайн-інформації дуже змінює малечу. Діти беруть максимум цікавої, несподіваної інформації, а головне – якісної. Нам потрібно пристосовуватися до такого читача».

«Добре, коли є живий приклад у сім’ї, де книга завжди на почесному місці й обговорюється. Майже століттями не змінюється відсоток людей, який читає. Навчити любити цю справу неможливо. Хоча й книга дає внутрішню свободу, спокій та розраду», – відповідає пан Мирослав на питання журналістів, як навчити суспільство полюбити читання.

Мирослав Дочинець за прилавком: «Добре, коли є живий приклад у сім’ї, де книга завжди на почесному місці»На запитання про те, над чим зараз працює відповів із гумором: «Над собою!» «Зараз створюю книгу закарпатських прислів’їв, афоризмів, народних приказок. Збирав кілька десятків років. Це духовний, інтелектуальний портрет нашого краю. Порівняно з фольклорами інших народів світу ми є навіть цікавіші. Закарпатський інтелект гострий, глибинний. Збірка «Сонце в кресані: Золоте слово срібної землі» має вийти на початку нового року».

Також пан Мирослав додав, що в розробці фільм за його книгою «Світован» під керівництвом відомого польського кінорежисера і сценариста Єжи Гоффмана (х/ф «Знахар», «Вогнем і мечем»).

Тож бажаємо автору обов’язково бути задоволеним результатом роботи. Не лише своєї, а й тих, хто прагне втілити у життя задуми, пов’язані із творчістю Мирослава Дочинця. А самому письменнику зичимо натхнення та вдячних читачів!
***
Сьогодні, 4 грудня, за прилавком буде Андрій Шолтес, а в понеділок, 7 грудня, до читачів завітає Жанна Хома. Акція триватиме у будні до 18 грудня з 14:00. Приходьте!

Ірина Неменуща
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.