Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Магістранти-айтівці освоюють країни Європейської спільноти

Кафедри факультету інформаційних технологій нині наполегливо працюють задля поширення програми подвійних дипломів на інші ІТ спеціальності підрозділу

0 198
Здається, минуло зовсім небагато часу відтоді, як під патронатом ректора Ужгородського університету Володимира Смоланки 26 вересня 2018 року у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулася зустріч проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи Ігоря Короля та декана факультету інформаційних технологій Ігоря Повхана з партнерами зі Словаччини.
Початок співпраці, 26 вересня 2018 року. Третій зліва проректор Ігор Король, другий праворуч декан ФІТ Ігор Повхан
Початок співпраці, 26 вересня 2018 року. Третій зліва проректор Ігор Король, другий правобіч декан ФІТ Ігор Повхан

Розмовляли тоді з першим віцепрезидентом Словацької асоціації інформаційних технологій, першим віцепрезидентом Національної спілки роботодавців (NUE) Маріо Леловскі, проректором з міжнародних зв’язків Школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в Братиславі, завідувачем кафедри управління інформатикою, директором фінансів цієї ж Школи Любішем Цібаком, представником ІТ-роботодавців Словацької республіки Станіславом Філіпом та представником Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді. Саме тоді були закладені міцні підвалини співпраці між  Ужгородським національним університетом і Словацькою асоціацією інформаційних технологій.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка приймає 16 квітня 2019 року високоповажних словацьких гостей
Ректор УжНУ Володимир Смоланка приймає 16 квітня 2019 року високоповажних словацьких гостей

Наступного 2019 року, 16 квітня, високих словацьких гостей прийняли ректор УжНУ Володимир Смоланка, начальник відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева та декан факультету інформаційних технологій Ігор Повхан. Темою зустрічі стало започаткування спільної магістерської програми «Інженерія програмного забезпечення та бізнес-аналіз». Навчальна програма подвійних дипломів має стандартну тривалість навчання – 1,5 року, включаючи практичні тренінги. Перші два семестри навчання – на факультеті інформаційних технологій УжНУ (українською мовою), а третій семестр навчання – у Братиславі (словацькою мовою). Після закінчення університету студенти отримуватимуть два дипломи – український та словацький. Також матимуть змогу паралельно проходити практику в ІТ-компаніях у Словаччині.

Зі студентами ФІТ спілкується Любош Цібак
Зі студентами ФІТ спілкується Любош Цібак

17 жовтня того ж року факультет інформаційних технологій відвідали словацькі колеги з Братислави (Словаччина). У складі делегації приїхали перший віцепрезидент ІТ Асоціації Словаччини Маріо Леловські, віцеректор Вищої школи економіки та менеджменту в Братиславі Любош Цібак та директорка Україно-словацького центру Галина Лакуста. Візит словацьких колег на ФІТ обумовлений договором щодо програми подвійних дипломів, укладений між УжНУ та Вищою школою економіки та менеджменту в Братиславі.

Студенти ФІТ у Братиславі, 2019 р.
Студенти ФІТ у Братиславі, 2019 р.

Закордонне навчання в Словаччині можуть проходити магістранти кафедри програмного забезпечення систем (завідувач – Юрій Білак).

Також на базі факультету інформаційних технологій відбулася зустріч високоповажних гостей зі студентами магістратури ФІТ. Перший віцепрезидент ІТ-асоціації Словаччини Маріо Леловські виступив з презентацією освітніх і професійних можливостей для студентів факультету, а пан Любош Цібак детально представив програму навчання на базі Вищої школи економіки та менеджменту в Братиславі. Студенти мали змогу дістати відповіді на питання, які їх цікавили.

Заняття Літньої школи 2020 в Словаччині
Заняття Літньої школи 2020 в Словаччині

Конкретні дії не забарилися: вже влітку 2020 року студенти ІТ-факультету разом із молоддю інших вишів з різних країн взяли активну участь у Літній школі 2020, яка має на меті підвищення фахової підготовки для учасників програми подвійних дипломів перед початком їхнього навчання у Словаччині.

І зовсім недавно, у середу, 2 грудня 2020 року, факультет інформаційних технологій влаштував онлайн-зустріч із словацькими колегами у форматі відеоконференції. З боку УжНУ були запрошені декан факультету ІТ Ігор Повхан, заст. декана з міжнародної роботи М.Кляп та студенти 4 курсу бакалаврату та 1 курсу магістратури факультету.

Професор Філіп із Школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в м. Братислава
Професор Філіп із Школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в м. Братислава

Студенти протягом онлайн-зустрічі мали змогу ознайомитися з процедурою участі в програмі подвійних дипломів, особливостями роботи в період карантинних обмежень та отримати відповіді на свої питання в режимі живого діалогу.

Отже, програма подвійних дипломів уже третій рік реалізується на факультеті інформаційних технологій. Партнером цієї програми є ІТ Асоціація Словацької Республіки, підготовка учасників відбувається на базі Школи економіки та менеджменту в публічному адмініструванні в м. Братиславі.

Кафедри факультету інформаційних технологій нині наполегливо працюють задля поширення програми подвійних дипломів на інші ІТ спеціальності підрозділу.

За інформацією завідувача кафедри ІФМД,
доцента Олександра Лавера
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.