Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На факультеті суспільних наук говорили про минуле чесько-українських відносин

Відкриту лекцію «Чеський погляд на на Україну та українців у ХІХ столітті» для студентів УжНУ провів науковець Карлового університету Марек Прігода

0 141
Як ми повідомляли, 4 жовтня УжНУ відвідав заступник директора Інституту східноєвропейських студій філософського факультету Карлового університету Ph. D. Марек Прігода. Під час перебування у виші пан Прігода на факультеті суспільних наук провів відкриту лекцію на тему «Чеський погляд на на Україну та українців у ХІХ столітті».
На факультеті суспільних наук говорили про минуле чесько-українських відносин

Марек Прігода
Марек Прігода

Насамперед привітав та представив гостя заступник декана з виховної роботи факультету суспільних наук Володимир Гиря. Своєю чергою, координаторка української частини Договору між філософським факультетом Карлового університету в Празі та факультетом суспільних наук ДВНЗ «УжНУ» Тетяна Сергієнко відзначила, що ця зустріч є надзвичайно важливою для обох сторін.

Відтак пан Прігода звернувся до присутніх: «Я дуже радий бути сьогодні між вами, колеги. Аби говорити не тільки про минуле, а й про сучасність, скажу, що в Чехії є україномовне населення, у наших вишах навчається багато українських студентів. Тобто і нині наші країни тісно взаємодіють». Також Марек Прігода запросив студентів продовжувати навчання на філософському факультеті Карлового університету.

Після приступили до власне теми заходу, розглянувши різні аспекти, прояви розуміння і сприйняття України та українців чехами. Поринувши в історію, стало зрозуміло, що ситуація в Чехії ХІХ ст. була не найлегшою і від різних впливів на свідомість людей змінювалися думки про українців. Говорили також про ідею панславізму, причини її виникнення, мету. Для кращого сприйнята інформації лектор доводив усе сказане творчістю та діяльністю Карела Гавлічек-Боровського та Франтішека Палацького.

Під час спілкування у деканаті філологічного факультету
Під час спілкування у деканаті філологічного факультету

Після лекції Марек Прігода мав зустріч з деканесою філологічного факультету Галиною Шумицькою, під час якої обговорили перспективи співпраці.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.