Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На ФІМВ підбили підсумки зовнішньополітичної діяльності України у 2023 році

Запрошеним спікером під час зібрання був український дипломат, доктор економічних наук, Надзвичайний і Повноважний посол України у Фінляндії (1997–2001 рр) Ігор Подолєв

0 108
22 грудня в Україні відзначають День працівників дипломатичної служби. Цього дня на факультеті історії та міжнародних відносин УжНУ провели вже традиційний щорічний брифінг, присвячений підсумкам зовнішньополітичної діяльності нашої держави у 2023 році.

На ФІМВ підбили підсумки зовнішньополітичної діяльності України у 2023 роціЗапрошеним спікером став український дипломат, доктор економічних наук, Надзвичайний і Повноважний посол України у Фінляндії (1997–2001 рр) Ігор Подолєв.

Модератор зустрічі професор Ігор Тодоров зауважив: «Цього року загальний настрій не дуже оптимістичний, але ми не втрачаємо позитиву і реалістично дивимося на наші здобутки й прорахунки в зовнішньополітичній сфері, а також сподіваємося на певні позитивні зрушення в майбутньому».

Ігор Подолєв
Ігор Подолєв

Ігор Подолєв поділився з учасниками брифінгу власним баченням зовнішньополітичної діяльності України у 2023 році. Зокрема, торкнувся основних напрямків роботи МЗС протягом цього періоду.

Дипломат відзначив військову допомогу від партнерів, успіхи платформи «Рамштайн» і нещодавнього другого саміту Україна – Північна Європа в Осло.

Також дипломат наголосив на важливості міжнародного економічного та санкційного тиску на росію: «На мою думку, нині головне завдання для нашого МЗС – перебувати в постійному контакті з міжнародними партнерами і просити допомоги в розробці дієвого механізму контролю за реалізацією санкцій».

Серед успіхів у роботі української дипломатії називає також політичний тиск на російську федерацію через міжнародні організації, притягнення її до відповідальності та прискорене наближення України до ЄС і НАТО.

«Оцінюючи зовнішню діяльність країни в умовах війни, не можна не сказати кілька слів про, можливо, найголовнішого гравця у цій сфері – нашого Президента. За 2 роки понад 40 разів він виступав перед парламентами країн Європи, Латинської Америки, Північної Америки, тощо – це шалені цифри! Я вважаю, дуже важливо, що МЗС працювало надзвичайно синхронно з головою держави та його командою», – наголосив Ігор Подолєв.

Резюмуючи, дипломат зазначив, що українська дипломатія повинна збільшити зусилля для пошуку нових інструментів вирішення надзвичайно важливих логістичних проблем, а саме блокування кордонів з Польщею та Словаччиною.

Іван Вовканич
Іван Вовканич

Відтак власним поглядом на здобутки і поразки України в зовнішньополітичній сфері цього року ділився завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ Іван Вовканич.

«Я переконаний, що нам потрібно створити Уряд національної єдності. Без цього буде важко консолідувати всі політичні сили навколо спільної мети. Нам слід усвідомити головне завдання – вижити, зберегти Україну як державу, а українців як націю, що проживає на своїй землі», – наголосив професор.

Іван Вовканич також зауважив, що Україні життєво необхідна дальша допомога міжнародних партнерів. Зокрема, на порядку денному стоїть питання домовленостей з Конгресом США – це має стати пріоритетним завданням для українських дипломатів.

Позитивним моментом експерт назвав продовження в США кампанії проти тих, хто допомагає росії обходити санкції. Водночас хвилює проросійська політика Угорщини й можливі наслідки майбутніх виборів у США.

Віталій Андрейко
Віталій Андрейко

Декан факультету історії та міжнародних відносин Віталій Андрейко зауважив, що українська дипломатія продовжує працювати на всіх напрямках, у тому числі з країнами Азії, Африки та Австралії, що є великим успіхом.

Серед основних подій 2023 року пан Віталій відзначив нещодавній Європейський саміт, на якому з’явилося історичне рішення про початок переговорів щодо входження України до ЄС. «Перед нашою дипломатичною службою й органами державної влади низка завдань. Є над чим працювати й куди рухатися. Маємо чітко окреслені дороговкази, що роблять визначеним наш майбутній результат», – наголосив декан ФІМВ.

Підсумовуючи зустріч, Ігор Тодоров зазначив: «Ситуація непроста, проте українська дипломатія має величезні здобутки. Сподіваємося на усунення наступного року тих вад, які ще існують. Дипломатичний фронт має бути ще більш активним у досягненні нашої спільної перемоги».

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.