Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Найшанованіші правники України та закордоння привітали юридичний факультет із 25-річчям

Історію шляху від кафедри на економічному факультеті до самостійного потужного підрозділу університету згадували на урочистому зібранні трудового колективу

0 377
Молодий, потужний, перспективний та динамічний – усе це про юрфак УжНУ, котрий святкує своє 25-річчя. Історію шляху від кафедри на економічному факультеті до самостійного потужного підрозділу університету згадували на урочистому зібранні трудового колективу, котре провели в актовій залі юрфаку.

Найшанованіші правники України та закордоння привітали юридичний факультет із 25-річчямУрочистості розпочали з Гімну України у виконанні заслуженого академічного Закарпатського народного хору та хвилини мовчання на честь воїнів, загиблих на Сході, а також професорів, що стояли біля витоків юрфаку, але, на жаль, уже відійшли у вічність.

«Це перший невеликий, але вагомий ювілей», – відзначив нинішній декан Ярослав Лазур. Згадав і тих, без кого юридичний тепер не був би таким, яким він є, – Володимира Сливку, Василя Фазикоша, Михайла Болдижара, Олександра Семерака, Володимира Галаса, Василя Ярему, Хому Олексика та ін.

Володимир Смоланка. Фото сайту УжНУ
Володимир Смоланка. Фото з офіційного сайту УжНУ

Відтак передав вітальне слово ректору Ужгородського національного університету Володимиру Смоланці, який назвав правничий підрозділ «одним із найбільш успішних «дітей» вишу». Згадав професор і корифеїв юрфаку, котрі стали «зірками-дороговказами для молодого покоління».

«Мені дуже приємно, коли приїжджають колеги з інших університетів, приходять до мене і кажуть, що маємо потужний потенціал, маючи на увазі саме юридичний факультет. До того ж УжНУ нерідко починає співпрацю з закордонними освітніми закладами саме завдяки вже налагодженим контактам юристів», – відзначив пан ректор. На майбутнє побажав наснаги, успіхів і надалі тримати той динамічний хід, який набрав факультет.

Перший декан, професор Василь Ярема зробив невеликий екскурс в історію і розповів, як починалося творення правничого підрозділу. Зізнався, що має намір навіть описати цей процес, аби внести ясність, що і як було насправді. 15 березня 1993 року – саме ця дата знаменує старт у творенні факультету. Василь Іванович зізнався, що кадри тоді почали формувати з власних випускників, матеріально-технічна база ще була слабкою, нині ж це один із провідних юридичних факультетів України.

Найшанованіші правники України та закордоння привітали юридичний факультет із 25-річчямКерівниця апарату Закарпатської ОДА Руслана Натуркач привітала винуватців свята від голови облдержадміністрації Геннадія Москаля. Звернула увагу, що при підборі працівників часто перевагу надають саме юристам через їх всебічну обізнаність і готовність до викликів, тож юрфак, за її словами, є чимось на кшталт «кузні кадрів». «Маю сподівання, що фахові знання, інтелектуальний потенціал дозволять вам виховати ще не одне покоління хороших юристів», – звернулася пані Руслана до професорсько-викладацького складу.

Привітати юристів УжНУ приїхала і професорка юридичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка Світлана Бобровник, котра була однією з перших запрошених педагогів на нашому факультеті ще у 90-х. Вона тепло згадувала своїх студентів і запевнила: «25 – це вік, коли все лише попереду».

Від імені першого випуску, датований 1996 роком, виступив Юрій Чижмарь. Після закінчення вишу він залишився викладати на кафедрі цивільного права та процесу до 2004 року, нині ж є доктором юридичних наук і народним депутатом України 8-го скликання. До слова, це один із чотирьох випускників юрфаку УжНУ, що вдостоїлися такого високого звання.

Найшанованіші правники України та закордоння привітали юридичний факультет із 25-річчямВітання від імені голови Апеляційного суду Закарпатської області передала професорсько-викладацькому складу суддя Олена Кожух.

Василь Фазикош
Василь Фазикош

Про перші кроки ужгородського підрозділу в юридичну науку повідав і Василь Фазикош, один із корифеїв. Згадував далекий 1991 рік, коли йому запропонували очолити новостворену кафедру правознавства на економічному факультеті в Ужгородському університеті. У той період він був єдиним кандидатом наук, активно шукав викладачів, запрошував із Києва.. Навіть навчальні плани привезли тоді зі столичного ВНЗ. Василь Георгійович пригадує, що перший набір склав всього лише 25 студентів, з яких закінчили навчання 18. Своїми випускниками пишається, адже чимало з них нині є народними депутатами, губернаторами, суддями в різних судах, працюють в Генеральній прокуратурі, Адміністрації Президента.

Слово взяв і член-кореспондент НАН, заслужений працівник освіти України, заслужений професор УжНУ, доктор економічних наук Василь Мікловда. Він пригадав часи, коли їздив до МОН обговорювати створення підрозділу. Наголосив професор на виняткових заслугах тодішнього першого секретаря  обкому, голови обласної ради народних депутатів Михайла Волощука. І щиро додав: «Жоден факультет в УжНУ не розвивається такими темпами, як теперішній юрфак. Продовжуйте це як у якісному, так і в кількісному планах!».

Олег Васьковський
Олег Васьковський

Вітальних слів у цей день на адресу факультету звучало чимало. До присутніх у залі зверталися й гості з Чехії та Словаччини, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, голова Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України Лідія Ізовітова, голова Господарського суду Закарпатської області Олег Васьковський, прокурор Закарпатської області Володимир Гаврилюк, лідер Закарпатської адвокатури, голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, начальник Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області Євген Когутич, декан факультету міжнародних економічних відносин УжНУ Микола Палінчак, проректор Ужгородського університету Олександр Рогач.

Спеціально до 25-ї річниці юрфак випустив медаль із зображеннями символів правосуддя, яку Ярослав Лазур на згадку подарував тим, хто так чи так допомагав на шляху становлення підрозділу. Не обійшлося на урочистому засіданні й без вручення подяк, факультет також отримав у дарунок цінну фахову літературу.

Катерина Хижняк
Відео Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.