Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Науковці УжНУ активно долучилися до воркшопу з біоінформатики та обчислювальної біології у Румунії

Учасники заходу мали унікальну можливість навчатися в провідних експертів з наукових установ Європи та США

0 537

Науковці УжНУ активно долучилися до воркшопу з біоінформатики та обчислювальної біології у Румунії

Східноєвропейська школа біоінформатики та обчислювальної геноміки в румунському Університеті Сучави нещодавно успішно завершила воркшоп, який тривав з 1 до 12 липня. Захід об’єднав понад 50 студентів із кількох східноєвропейських країн, зокрема з України, Румунії, Молдови та Польщі, а також Туреччини та Вірменії.

Воркшоп EEBG надав платформу для обміну ідеями та результатами між дослідниками, розробниками і практиками, які працюють над усіма аспектами біоінформатики та обчислювальної біології. Його мета – сприяти співпраці та мережевій взаємодії для розвитку біоінформатики у Східній Європі та створити спільноту зацікавлених учасників – лекторів, студентів, науковців-дослідників.

Учасники мали унікальну можливість навчатися в провідних експертів з наукових установ Європи та США. Програма охоплювала широкий спектр тем, які стосувалися основних концепцій біологічної науки про дані, очищення й маніпуляцію даними, інструментів для візуалізації даних, контролю версій та спеціалізованих структур даних для біологічних послідовностей.

Науковці УжНУ активно долучилися до воркшопу з біоінформатики та обчислювальної біології у РумуніїОдним із ключових моментів воркшопу стали лекції лікаря-генетика, Ph.D. Христини Щубелки, яка поділилася своїми знаннями про генетичну діагностику рідкісних захворювань, підкреслюючи важливість верифікації та перекласифікації варіантів. Досвід Х. Щубелки в геномній медицині був здобутий під час досліджень у проєкті «Геном України» та наступних проєктів із геномного різноманіття в Україні та Румунії, фінансованих ЄС, а також проєкту з геноміки діабету 1-го типу в Україні.

Науковці УжНУ активно долучилися до воркшопу з біоінформатики та обчислювальної біології у Румунії Професор Тарас Олексик, який є фахівцем із геномної біології та біоінформатики, прочитав курс із популяційної геноміки, збагативши розуміння учасників школи з цієї галузі.

Важливою частиною заходу стала презентація деканеси біологічного факультету Ужгородського університету доцентки Ярослави Гасинець на тему «Перспективи розвитку біоінформатики в Україні: освіта та дослідження». Пані Гасинець також презентувала нещодавно впроваджену нову освітню програму з геноміки та біоінформатики на біологічному факультеті УжНУ, щодо навчання на якій вже надходять запити з України та зарубіжжя. Ця програма має на меті надання передової освіти й наукових можливостей у галузі біоінформатики та геноміки, додатково зміцнюючи академічний ландшафт в Україні.

У роботі воркшопу також узяли участь науковці біологічного факультету УжНУ Віолета Мірутенко і Аліна Гукливська, які працюють у напрямку дослідження особливостей успадкування діабету 1-го типу в Україні. Участь у воркшопі дозволила їм розширити спектр знань щодо можливостей біоінформатики в сучасних генетичних дослідженнях.

Школа EEBG зіграла ключову роль у просуванні біоінформатики та обчислювальної геноміки, формуючи майбутнє цих галузей у Східній Європі та в Україні зокрема. Завдяки наданню високоякісного навчання та сприянню співпраці, воркшоп заклав основу для значного внеску у дослідження та застосування біоінформатики в регіоні.

Медіацентр УжНУ
– за інформацією біологічного факультету УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.