Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Першокурсники ФМЦТ почали студентське життя з активностей

ФМЦТ включає новачків у студентське життя з перших днів навчання. А вже у неділю, 5 вересня, факультет запрошує всіх охочих приєднатися до MathCityRide

0 325
Із перших днів на факультеті математики і цифрових технологій включають першокурсників в активне студентське життя. Спочатку пішли на екскурсію містом, а вже завтра у неділю, 5 вересня, влаштовують велозаїзд. Але про все за порядком.

«Уже традиційно близько 10 років поспіль у перші дні навчання ми організовуємо ознайомчу екскурсію Ужгородом для першокурсників ФМЦТ, – розповідає заступник декана з виховної роботи Павло Мулеса. –  На факультеті завжди є великий відсоток немісцевих першокурсників. Тому, щоб полегшити їх адаптацію до нових викладачів, нових друзів, нового місця навчання та й міста проживання, й організовуємо такі заходи. Тобто екскурсія містом насправді не є просто прогулянкою визначними місцями. Це передусім привід познайомитися зі студентами різних курсів нашого та й інших факультетів».

Тож у такому форматі новоспечені студенти не тільки з містом ознайомилися, а ще й завели нові зв’язки, дізналися про факультет, почули лайфхаки від старшокурсників.

Першокурсники ФМЦТ почали студентське життя з активностей

Маршрут щороку трохи змінюється, каже Павло Мулеса. Але в будь-якому разі першокурсникам завжди показують важливі для студентів локації: центральний корпус УжНУ на БАМі, старий і новий ректорат, гуртожитки, деякі факультети, автовокзал, СК «Буревісник», торгові центри, де найзручніше купувати продукти чи інші необхідні речі. А крім цього, розповідають і про цікаві місця, де молодь може провести дозвілля: галерею ILKO та художній музей ім. Й. Бокшая, сквер-альпінарій на пл. Жупанатській, пам’ятник ліхтарнику дяді Колі, Замкові сходи, Ужгородський замок, Ботанічний сад УжНУ, філармонію, центральні вулиці та державні установи

«Одним із ключових об’єктів наших екскурсій є Кафедральний собор – архітектурна візитівка Ужгорода та історичний центр духовенства. Так склалося, що саме ця зупинка дає можливість учасникам екскурсії відпочити як фізично, так і духовно. Якою б не була погода, собор завжди допомагав наповнитися силами: в негоду рятував нас від короткочасного дощу, а в спеку мури собору надавали такої жаданої прохолоди. Короткочасна зупинка завжди супроводжувалася розповідями про різні історичні факти розвитку духовно-освітньої сфери Закарпаття та повчальними настановами духівника студентської молоді отця Ярослава Данка», – каже Павло Мулеса.

Першокурсники ФМЦТ почали студентське життя з активностейПершокурсник спеціальності «Системний аналіз» Віталій Бровді з Виноградова ділиться враженнями від прогулянки: «На ФМЦТ я прийшов за рекомендацією брата: він саме навчається на випускному курсі і радив вступати саме сюди, якщо хочу пов’язати життя з ІТ. Тож я вже не вперше в Ужгороді, але на екскурсіях ще не був. Ну, хіба що в дитинстві під час якихось шкільних екскурсій, але вже нічого не пригадую. Ця прогулянка видалася класною, пізнавальною і такою молодіжною. Не очікував, що нас так зустрінуть уже з перших днів. Впевнений, що для тих, хто в місті вперше, було дуже багато корисної інформації, хоча, зізнаюся, я й сам для себе почерпнув нове. Особливо сподобалося у єпископській резиденції – там ми побачили багато залів із цікавими розписами, поспілкувалися зі священником».

Приєдналася до екскурсії й другокурсниця Даніела Рошко. Дівчина каже: «Свій перший навчальний рік я провела у дистанційному форматі. Тому ми не змогли сповна відчути студентське життя таким, яким про нього нам розповідали старшокурсники. Тож такі екскурсії – дуже класна нагода для спілкування і знайомств, яких бракувало торік. Певною мірою дистанційний формат полегшував життя, але очне значно краще. Тому під час розмов із першокурсниками я щиро рекомендувала писати конспекти і готуватися до всіх пар, бо дистанційний формат все одно потребує підготовки. Під час модулів та іспитів ми дуже добре засвоїли цей урок. А ще я зрозуміла, що навіть на дистанційному навчанні можна себе проявляти і бути активною і в навчанні, і в студентському житті, головне – не боятися і мати бажання. Сподіваюся, цьогорічні першокурсники своїх шансів не втрачатимуть, навіть якщо знову буде карантин».

Першокурсники ФМЦТ почали студентське життя з активностей

А вже завтра, у неділю, 5 вересня о 15:00, ФМЦТ запрошує викладачів факультету, студентів, випускників та їх друзів на нову подію – MathCityRide, що відбудеться на базі СК «Буревісник».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.