Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Подорожі, саморозвиток, робота і… консервація: як викладачі та студенти УжНУ проводять літо?

Мандруйте, навчайтеся і відпочивайте – до кінця серпня ще є трохи часу!

0 673
У школі всі ми бодай раз писали твір на тему «Як я провів літо» – чому б не пригадати шкільні роки? Журналісти Медіацентру вирішили поцікавитися в студентів і викладачів університету, яким видалося їхнє літо-2017, що вже майже добігло кінця.

Проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел каже, що два тижні літньої відпустки зазвичай намагається проводити за межами дому – цей рік не виняток:

– Нові позитивні враження для мене – це найкращий спосіб відпочинку, тому готуюся до подорожі завжди ретельно і довго. Мандруємо постійно сім’єю, найчастіше автомобілем – це дозволяє самостійно спланувати все до дрібниць. Завжди виходить недорого, дуже цікаво й дещо авантюрно.

Цього року зуміли впродовж дня поснідати в Хорватії, пообідати в Словенії, а повечеряти у Швейцарії – саме ця країна вразила поєднанням високих технологій та майже сільської ідилії, незвичної системи освіти та суто національного підходу до забезпечення суверенітету.

Мирослава Лендьел із сім'єю у Мюнхені
Мирослава Лендьел із сім’єю у Мюнхені

Вдалося відвідати Мюнхен – надзвичайно цікаве, велике і водночас затишне німецьке місто, де розташований партнерський університет Фрезеніуса – заодно домовилися про ознайомчу екскурсію для наших студентів. Донька серйозно займається спортивними танцями, тож на зворотній дорозі заїхали і в Штутгарт, де щороку відбуваються престижні міжнародні змагання. Аби комфортно почуватися в таких подорожах, є дуже простий рецепт: знання мов (краще двох) та шанобливе ставлення до всіх національностей і культур.

Радію, бо випала нагода прочитати дуже багато художньої літератури – те, на що часто бракує часу поза відпусткою. Нарешті перечитала Андрія Любку! А взагалі ще раз переконалася, що ми повинні цінувати себе й берегти єдність нашої маленької української Європи.

Студентка факультету туризму та МК Вікторія Накидалюк влітку вирішила влаштуватися на роботу. Щоправда, дівчина підійшла до цього питання в прямому сенсі слова з іншого боку – поїхала за кордон:

Студентка факультету туризму та МК Вікторія Накидалюк
Студентка факультету туризму та МК Вікторія Накидалюк

– Після проходження навчальної практики я вирушила до Білорусі – працюю в магазині, набуваю підприємницьких навичок та умінь. Крім того, маю нагоду побачити визначні місця цієї чудової країни: уже відвідала Брест, зокрема й Брестську фортецю, Біловезьку Пущу, пройшла визначними місцями Мінська, відвідала національну бібліотеку цього міста, побачила замок Радзівілів у місті Несвіжі – і це не повний перелік!

Крім того, познайомилася з багатьма людьми, яким розповідала про нашу країну. Скоро повернуся до Ужгорода – хочу встигнути відвідати й наші місцеві дестинації.

Це літо для викладача Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Інни Туряниці залишиться не лише теплим спогадом – згадає про нього і взимку:

Інна Туряниця в Ризі
Інна Туряниця в Ризі

– Поїздку на море не планувала – потім замріялася, купила квитки й вирушила до Одеси.

Традиційно на канікули їжджу до Балтійських країн, тож цього року подалася до Литви – стажувалася у Вільнюському університеті. А взагалі Литва є сферою моїх наукових зацікавлень, тому, щойно з’являється можливість, – їду сюди.

Встигла, до речі, й консервацією зайнятися – повна пивниця всього, чого душа забажає!

Студентка філологічного факультету Юля Тарасюк влітку часу не гає – проводить дозвілля з користю для себе та інших:

Юлія Тарасюк (правобіч) із американськими подругами
Юлія Тарасюк (правобіч) із американськими подругами

– Цього літа я стала волонтеркою у триденному англомовному таборі для підлітків. Я була єдиною з дорослих, хто розмовляє і українською, й англійською. Джей і Джессі, американські волонтерки з Корпусу Миру, організували купу всього: англомовні уроки про здорове харчування, стреси і time managment, багато активних ігор, танцювальний і фоточелендж, спортивні ігри (волейбол, фризбі, бадмінтон – навіть бадмінтон з покривалами!).

Також нещодавно я захопилася вивченням іспанської, тепер листуюся з другом із Мексики його рідною мовою. Цікаво, що ми знайшли багато спільного між нашими країнами.

Знання мов відкриває різноманітні можливості, дозволяє знайомитися з новими людьми, розвиватися. Головне – зуміти поєднати буденність із задоволенням, тоді обов’язково досягнеш успіху.

Мандруйте, навчайтеся і відпочивайте – до кінця літа ще є трохи часу, аби вляпатися у незабутню історію! А як ви проводите літо?

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.