Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про мережеве суспільство та ґенерацію додатків розповідав ужнівцям професор варшавського вишу

Казімеж Вуйчицький на запрошення професора кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ігоря Тодорова п’ять днів читав лекції молоді факультету історії та МВ і юрфаку

0 188
Минулого тижня на запрошення Ужгородського університету з ініціативи професора кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ігоря Тодорова наш виш відвідав з циклом лекцій викладач Студіуму Східної Європи Варшавського університету Казімеж Вуйчицький. Протягом п’яти днів польський гість розповідав студентам ФІМВ та юрфаку про гібридну війну, дезінформацію в Інтернеті, про поняття «мережевого суспільства» та його особливості.

Про мережеве суспільство та ґенерацію додатків розповідав ужнівцям професор варшавського вишуЛекції пан Казімеж вів українською мовою. Кожне заняття було присвячене темам, що пов’язані з дезінформацією в інтернет-суспільстві, а саме інтернет-щільності, інтернет-частоті, інтернет-ідентичності, популізмові, потребі в аналітиці.

Про мережеве суспільство та ґенерацію додатків розповідав ужнівцям професор варшавського вишуМережеве суспільство, як розповів та продемонстрував у своїх презентаціях пан Казімеж, не має центру. Наголосив, що, говорячи про інтернет-соціум, не варто проводити аналогію з павутиною, адже вона, на відміну від першого, центр має.

Також лектор розповів про особливості нового покоління, для якого природно мати смартфон у кишені й користуватися соціальними мережами. Настільки природно, що воно не завжди обдумує свою участь в мережевому суспільстві та політиці. Називає студентів, так би мовити, ґенерацією додатків, у якої інтернет має властивість конструювати звички.

На лекціях розглянули й питання впевненості як політичного капіталу, а також потреби в аналітиці у роботі з теорією: «Ми маємо теорію, але нам варто її аналізувати. Адже кожна подія має безліч інтерпретацій. Людина, яка бачить лише один сценарій, є слабким аналітиком, як і слабким політиком».

Після кожної лекції студенти мали нагоду поставити гостеві запитання, які їх цікавлять.

«Смартфон у вашій кишені – це ваша відповідальність. Те, як ви вчитеся, – ваша відповідальність. Бо можна вчитися для паперу, а треба вчитися з метою, пам’ятаючи, що я – громадянин, усвідомлюючи, яке моє суспільство та які воно має проблеми», – звернувся пан Казімеж до студентів.

Про мережеве суспільство та ґенерацію додатків розповідав ужнівцям професор варшавського вишуЗавершив розмову професор оптимістично: «Сподіваюся, що в майбутньому ви станете амбасадорами, міністрами закордонних справ. І, можливо, колись я буду гордо казати: ось ця жінка чи чи цей чоловік, що є міністром закордонних справ, були в мене на лекціях».

Діана Вишнева
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.