Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про історію й напрямки діяльності ОБСЄ говорили на факультеті МЕВ

Представники Спеціальної моніторингової місії висвітлили чи не всі аспекти своєї роботи й загалом ОБСЄ, закцентувавши увагу на соціально й політично важливих моментах

0 303
Днями на факультет МЕВ знову завітали представники Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Україні. Зустрілися зі студентами керівник Івано-Франківського відділення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Давід Піге, офіцер з безпеки Анатолій Дзідзінський, колишній поліціянт Драган Гаговіч, координатор роботи з медіа Петро Насадюк.

Про історію й напрямки діяльності ОБСЄ говорили на факультеті МЕВПеред безпосереднім знайомством з діяльністю СММ ОБСЄ студентам вдалося почути про шлях Давіда Піге. Університет є звичним місцем для нього, оскільки до початку військової кар’єри він працював викладачем політології, надалі спеціалізувався у сферах інформації та безпеки, міжнародного права, викладав англійську мову у військовій академії.

Зауважив, що має доволі великий досвід: був офіцером французької армії, брав участь у війнах в Іраку, Лівані, Афганістані, Сирії, Африці. На теперішній посаді працює вже півтора року, відповідаючи за моніторинг Івано-Франківської, Тернопільської та Закарпатської областей.

Про історію й напрямки діяльності ОБСЄ говорили на факультеті МЕВ«Ми підготували доволі таки широке представлення СММ ОБСЄ, яке дасть змогу зрозуміти, наскільки різноманітним є склад нашої місії, як ми функціонуємо, – звернувся до студентів Давід Піге. – Нас часто питають, хто ми такі, чим займаємося, навіщо ми в Закарпатті. Тому сьогодні спробуємо вам розповісти про головні аспекти нашої діяльності та спростувати деякі міфи».

Відтак поринули в історію походження ОБСЄ, розглянувши карту й обговоривши різні історичні етапи становлення стану сучасного світу. У наш час ОБСЄ є найбільшою регіональною організацією з безпеки у світі і складається з 57 країн-членів. Головною причиною існування Організації з безпеки і співробітництва в Європі є консенсусне бажання уникнення війни. Після розпаду Радянського Союзу виникало чимало суперечливих питань, вирішити які можна було за допомогою діалогу. Основним аспектами співпраці стали політичний (питання озброєння й роззброєння) та економічний, найголовнішим же є питання прав людини.

Детально охарактеризувавши шлях становлення ОБСЄ, перейшли до розгляду безпосередньої діяльності спеціальної моніторингової місії. Як зауважив Девід Піге, метою роботи СММ є збір інформації, спостереження, встановлення фактів, звітування про ситуацію з питань безпеки та сприяння діалогу між сторонами конфлікту. Одним із напрямків діяльності є спілкування з різними соціальними, етнічними та релігійними групами. Варто пам’ятати про те, що місія є неозброєною і працює по 24 години 7 днів на тиждень на всій території України.

У презентації представники СММ висвітлили чи не всі аспекти роботи місії та загалом ОБСЄ, закцентувавши увагу на соціально й політично важливих моментах. Студенти уважно слухали керівника Івано-Франківського відділення СММ ОБСЄ, насамкінець ставили питання, які мають суспільний інтерес.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.