Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Дараби йдуть д’горі» – Наша ватра жива!

У конференції з нагоди ювілею професорки Катерини Городенської – завідувачки відділу граматики та наукової термінології Інституту української мови НАНУ – Ужгородський університет представила очільниця філфаку Галина Шумицька

0 334

«Дараби йдуть д'горі» – Наша ватра жива!

«Дараби йдуть д’горі» (нісенітниця. – Ред.), – такою стала відповідь мовознавців-україністів на спроби деяких новоявлених маніпуляторів посіяти сумнів у тому, що «ватра» наша «жива», під час конференції з нагоди ювілею професорки Катерини Городенської – завідувачки відділу граматики та наукової термінології Інституту української мови НАН України.

Професор Павло Гриценко, нинішній очільник Інституту (співорганізатор конференції), у своєму вітальному слові учасникам форуму натхненно говорив про те, що в часи війни треба творчо працювати і розвиватися, відстоювати своє, оперуючи фактами, дослідженими й перевіреними, бо в інформаційному світовому просторі багато вже є такого, що було нашим – стало вашим. Тому має бути повнота, а не вибірковість у пізнанні й описі української мови, яка є далеко не технічним засобом комунікації. Маємо мати чітке бачення її у контексті мінливих соціокультурних парадигм, у всеслов’янському й світовому вимірах. Заміна українського англійським – це те саме, що заміна українського російським чи будь-яким іншим: явище пуризму має чітке політичне спрямування.

Виступає Станіслав Ніколаєнко
Виступає Станіслав Ніколаєнко
Під час урочистого засідання
Під час урочистого засідання

Учасників важливого міжнародного форуму приймала кафедра журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України, який нині очолює професор Станіслав Ніколаєнко, український політик і громадський діяч, голова громадської ради освітян і науковців України, міністр освіти і науки України (2005–2007 рр.), докладаючи зусиль, аби виш мав добре матеріально-технічне забезпечення, а його працівники були повною мірою мотивовані до праці.

Микола Томенко (правобіч)
Микола Томенко (правобіч)

Головою наглядової ради вишу є Микола Томенко, знаний політичний діяч, голова громадського руху «Рідна країна», який у своєму виступі наголосив, що свого часу в цьому навчальному закладі працював Михайло Драй-Хмара, а ще поділився роздумами про те, що колись на його рідній Черкащині випускникам дарували Євангеліє і «Кобзар» українською мовою – тепер би він додав ще Конституцію та «Історію України». Політик теж уважає, що маємо бути власниками свого, носіями своєї мови і своєї національної ідеї, тобто відроджувати в собі те, що свого часу усвідомлено й цілеспрямовано нищилося.

На гуманітарно-природничому факультеті, до структури якого входить кафедра журналістики та мовної комунікації (завідувач – професор Наталія Костриця), працюють аж троє учнів професора Катерини Городенської – доктори філологічних наук Василь Шинкарук (декан факультету), Світлана Харченко (заступник декана з наукової роботи) та Марія Личук (доцент кафедри). Пошанування ювілею наставника та її наукових ідей у вигляді конференції значною мірою є справою їх рук, душі й серця.

Галина Шумицька
Галина Шумицька

Сама ж Катерина Григорівна, яка виступила на пленарному засіданні з науковою доповіддю «Граматичні норми в мовній свідомості та мовній практиці української професійної спільноти», наголошує: у контексті надважливих проблем сучасної лінгвоукраїністики особливого теоретичного і прикладного значення набула проблема реалізації граматичного стандарту української літературної мови в мовній практиці, динаміки прескрептивних (обов’язкових) граматичних норм в різних її функціональних сферах.

УжНУ на конференції представила очільниця філологічного факультету Галина Шумицька, яка передала ювілярці вітальний адрес від ректора Ужгородського університету – професора Володимира Смоланки, а сама виступила з доповіддю «Сучасний мовнополітичний курс України у європейській рецепції».

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.