Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про відображення величі епохи Середньовіччя у кінострічках говорили студенти-історики на науково-дискусійній конференції

0 576

Про відображення величі епохи Середньовіччя у кінострічках говорили студенти-історики на науково-дискусійній конференції

Нещодавно на онлайн-платформі Google Meet з ініціативи учасників СНТ «Кліо» відбулася науково-дискусійна конференція студентів-істориків. Обговорювали кінострічки про Середньовіччя як яскраве відображення величі епохи.

Кожен з учасників зібрання обрав для обговорення один або декілька фільмів, за тематикою підготувавши інформативні доповіді, цікаві рецензії. Було продемонстровано багато кадрів та ілюстрацій, щоб було легше зануритися в естетику середніх віків.

Зі вступним словом виступив завідувач кафедри Античності, Середньовіччя та історії України домодерної доби доцент Ігор Ліхтей. Промова надихнула колектив до активної співпраці, допомогла налаштувати увагу й кмітливість.

Першими виступили другокурсниці Іванна Бабинець та Юлія Зубова. Дует дівчат підготував оригінальну дискусію у формі діалогу: «Інтерпретація образів у серіалі « Марко Поло» і « Біла королева»». Знання про цей період допомогли студенткам у порівнянні історичної достовірності та при характеристиці образів. Після діалогу аудиторія ставила чимало запитань, а студентки впевнено й змістовно відповідали на них.

Відтак виступила їхня колега Сніжанна Вайнраух, яка проаналізувала кінострічки «Арн. Лицар-тамплієр» та « Арн. Королівство в кінці шляху» 2007–2008 років. Виступ вирізнився неабиякою креативністю із показом кадрів цих фільмів, що дозволило краще зрозуміти зміст. Студентка відзначила всі аспекти стрічки, вказала на символічність у деталях. Чудове володіння історичними даними й сюжетом дозволило провести паралелі. Також ці фільми мотивували студентку на створення кліпу, який вона й продемонструвала колективу.

Діана Партека ознайомила аудиторію з маловідомою кінострічкою «Чорна смерть» 2010 року. У доповіді було зазначено, що Середньовіччя – це не тільки вишукані бали й лицарство, а й скрутні часи в історії, коли люд хотіла поглинути страшна чума. Студентка старанно зазначила особливості сюжету фільму, його сильні і слабкі сторони, звірилася з історичними даними, які супроводжують сюжет, поділилася своїми враженнями, що ще більше заохотило до перегляду.

Виступ Василя Лазарчика відзначився порівняльною характеристикою двох стрічок – «Христофор Колумб: Завоювання Америки» і «1492: Завоювання раю». Спікер уміло поділив характеристики фільмів на групи та підгрупи, що дало змогу не заплутатися й чітко зрозуміти історичний супровід в них. Студент вказав на всі цікаві деталі стрічок, переваги та недоліки, зазначив головні образи, кольорову гаму, наявність та відсутність спецефектів, що дозволило іншим краще зрозуміти, наскільки добре відображена велич епохи Середньовіччя.

Про відображення величі епохи Середньовіччя у кінострічках говорили студенти-історики на науково-дискусійній конференціїПро відображення величі епохи Середньовіччя у кінострічках говорили студенти-історики на науково-дискусійній конференціїЗ аналізом фільму «Король» 2019 року виступила студентка I курсу Надія Роуканич. Студентка вказала на його сильні й слабкі сторони, зазначила, з якої літератури у фільмі історична інформація, проаналізувала образ Генріха V, що дало змогу підтвердити історичний факт про його досконале військове лідерство. Відповіла на поставлені запитання щодо важливих деталей у фільмі в досить важких сценах битви під Азенкуром.

Першокурсниця Галина Катрій чудово впоралася з доповіддю про кінострічку «Робін Гуд» 2010 року. Опис фільму та його головного героя дав змогу й іншим студентам долучитися до обговорення, а Галина виявила добру обізнаність у сюжеті, що дало змогу їй упевнено відповісти на поставлені запитання, підтвердити й заперечити історичні події, які показані в фільмі, поділитися враженнями та вказати на сильні й слабкі сцени стрічки.

Студентка II курсу Ніна Воробканич, яка захопливо ознайомила колектив з сюжетом стрічки «Марія – королева Шотландії» 2018 року. Доповідачка висвітлила деякі історичні факти щодо постатей у фільмі, провела порівняльну характеристику двох королев. Розповіла й про неймовірні інтриги та випробовування, які були на шляху королеви Марії. Їх яскраво зобразили у кінострічці. Обговорення цього фільму студентами було не менш цікавим і після виступу спікерки.

Наостанок виступила другокурсниця Ніна Задорожна із дуже креативним рішенням обговорити мультфільми як способу ознайомлення дітей з історією та культурою Середньовіччя. Ця доповідь супроводжувалася ілюстраціями з мультфільмів, які ніби переносили слухачів у казкову, але й сповнену середньовічних елементів атмосферу. Після цього виступу починаєш інакше сприймати артефакти, які присутні в мультфільмах і тренуєш уважність, а разом із тим і перевіряєш свою обізнаність в культурних аспектах Середньовіччя.

Завершилася тематична зустріч приємними й оцінювальними коментарями старшої викладачки кафедри Античності, Середньовіччя та історії України домодерної доби Вікторії Кузьми. Її слова були сповнені підтримки студентів у творчих заходах факультету, висловленням вражень та роздумів на тему зустрічі.

Науково-дискусійна конференція завершилася взаємною подякою учасників за увагу та співпрацю, а проаналізовані тематичні фільми є корисними для візуального відтворення історичних подій епохи Середньовіччя. Після такого цікавого обговорення з’являється бажання до перегляду корисних стрічок задля збагачення своїх знань. Завдяки таким фільмам можемо краще ознайомитися із яскравим відображенням величі епохи Середньовіччя, культурою та історією, звіритися з історичними даними, зазначити сильні та слабкі сторони фільмів, навіть порівняти сучасність із тим становищем Середньовіччя, яке зображено на екрані. Адже, як казав французький історик-медієвіст Жак Ле Гофф: «Ми живемо серед останніх матеріальних та інтелектуальних залишків Середньовіччя».

Надія Роуканич,
прессекретар СНТ «Кліо»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.