Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Регбісти УжНУ повернулися з Угорщини з медалями

Наші команди, складені передусім зі студентів Ужгородського університету, повернулися додому з двома золотими та срібною нагородами

0 571
Регбісти УжНУ повернулися з Угорщини з медалями
Регбісти УжНУ повернулися з Угорщини з медалями
Наприкінці серпня в угорському місті Вац, що поблизу Будапешта, вперше відбувся Карпатський кубок з регбі. Наші команди, складені передусім зі студентів УжНУ, гідно представили не лише Закарпаття, а й Україну загалом, повернувшись додому з двома золотими та срібною медалями.

Регбісти УжНУ повернулися з Угорщини з медалями

Федір Шандор

Голова обласної федерації з регбі, професор УжНУ Федір Шандор розповідає: «Ідея проведення спільного Карпатського кубка належить Угорському союзу регбі-юніон. Як відомо, на обширі гірської системи Карпати нині 8 країн: Австрія, Чехія, Польща, Словаччина, Україна, Угорщина. Сербія, Румунія. Запрошення на участь у змаганнях було розіслано всім, але відгукнулися лише три регбійні союзи, серед яких, окрім угорського, – словацький та український в особі команди Закарпатської федерації регбі. Нам у прискореному режимі відкрили візи, чому посприяло Генеральне консульство Угорщини і особисто консул Ласло Віда, якому, до речі, висловлюємо щиру подяку».

Участь у Кубку взяли 14 команд з Угорщини (а це фактично вся вища ліга країни), 3 колективи зі Словаччини (з Братислави, Кошиць та П’єштян) і клуб «Корзо» в трьох вікових категоріях із Закарпаття – гравці регбі-юніон (U-16), хлопці до 18 років (U-18) та сеньйори. Приємно, що всі три команди – представники Срібної Землі – повністю складаються зі студентів УжНУ. Передусім це студенти факультету туризму та МК і ФСН-у, а в U-16 – студенти природничо-гуманітарного коледжу. Для 90% представників нашої збірної вихід на такий рівень став першим, хоч маємо і 9 учасників, які грають у Національній молодіжній збірній регбіліг, ще четверо захищають честь Національної збірної з регбі. Вони вже були учасниками змагань у Португалії, Чехії, тож серйозний рівень для цих хлопців – не новина.

Регбісти УжНУ повернулися з Угорщини з медалями

Вручення нагород

«Після напруженої боротьби в фіналі наших U-16 з чемпіонами Словаччини – командою П’єштян – ми взяли першу золоту медаль. U-18 теж позмагалися з чемпіонами – й виграли золото в угорського Естергома.

Наші ж сеньйори «насухо» обігрували й угорські, і словацькі команди, проте у фіналі довелося помірятися силами з національною збірною Угорщини. Звичайно, з таким сильним противником навряд чи впоралася б навіть збірна Закарпатської області. Хоч розрив виявився невеликий – всього у 3 спроби, але срібні медалі. Також обирали кращого гравця, кращого нападника, кращого «стовпа», кращі комбінації… Тут ми здобули перемогу в двох номінаціях: за кращого бігучого гравця і кращого нападника. Усі нагороди передамо в музей УжНУ – до залу спортивної слави», – ділиться Федір Федорович.

Регбісти УжНУ повернулися з Угорщини з медалями

На щастя, турнір для наших хлопців обійшовся без серйозних травм. Були невеликі забої, але ж, як сказав пан Шандор, регбі – «гра для справжніх мужчин». Загалом же атмосфера під час змагань панувала тепла, добродушна.

А після турніру представники регбійних союзів вирішили створити спортивну регбійну лігу з країн Карпатського регіону.

Наші ж чемпіони продовжують змагання в національній першості. 4 вересня у Чемпіонаті України з регбіліг на виїзді у Рівному РК «Корзо» (Ужгород) змагався з НК «Верес» і, на жаль, поступився – 20:32.

Найближчим часом матимемо змогу повболівати і за наших гравців в американський футбол, частина яких водночас і регбісти. Закарпатська збірна, між іншим, – єдина в області серед командних видів спорту, яка на Чемпіонаті України у вищий лізі вийшла до півфіналу. Основою колективу на 90% є ужнівці.

Пишаємося нашими спортсменами і зичимо їм професійних успіхів та перемог на майданчиках!

Катерина Хижняк
Фото зі сторінки «Регбі у Закарпатті» у Фейсбук
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.